BETA

Požar prilazi udaljenom gradu u Kanadi, stanovnici beže jedinim putem, vatrogasni avioni ih štite

Požar prilazi udaljenom gradu u Kanadi, stanovnici beže jedinim putem, vatrogasni avioni ih štite


Životna sredina
| Izvor: Beta-AP
| 18.08.2023

|
access_time
20:50

Vatrogasci nastoje da održe otvorenim jedini put koji vodi iz grada Jelounajfa, administrativnog centra Severozapadnih teritorija Kanade kojem se približava veliki požar, dok stanovnici žure da napuste grad do večeras što je rok za evakuaciju koji su postavile vlasti.

U Jelounajfu živi oko 20.000 ljudi.

Vatrogasni avioni su čak i tokom noći davali sve od sebe da autoput koji povezuje Jelounajf s drugim delovima Kanade ne bude preprečen požarom.

Lokalne vlasti su za to vreme navodile dugačak karavan motornih vozila kroz zone zahvaćene požarom, saopštili su zvaničnici.

U međuvremenu, uspostavljena je mreža vatrogasnih straža, rasprskivača vode i vodenih topova kako bi se grad zaštitio od požara, kojem je vatrena stihija prišla na 15 kilometara.

Severozapadni vetar otežava usporavanje napredovanja požara koji bi do vikenda mogao da stigne do predgrađa Jelounajfa, rekli su zvaničnici za vanredne situacije.

Meteorolozi su rekli da postoji šansa da danas padne kiša, ali da će verovatno biti preslaba i neće zaustaviti požar.

Dk do sada najgora sezona požara u Kanadi ne pokazuje znake stišavanja, ministar za teritorije u kanadskoj vladi Šejn Tompson je rekao: “Ulazimo u kritične dane”.

Teme