BETA

Projekat termoelektrane Ugljevik III suspendovan do odluke Vrhovnog suda

Projekat termoelektrane Ugljevik III suspendovan do odluke Vrhovnog suda


Tranzicija
| 26.07.2023

|
access_time
22:15

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, donelo je zaključak kojim se prekida postupak za izdavanje dozvole za projekat planirane termoelektrane “Ugljevik III”, po zahtevu “Comsar Energy Republika Srpska” d.o.o. do odluke Vrhovnog suda Republike Srpske, u postupku koji je pokrenulo to Ministarstvo.

Ministarstvo je podnelo vanredni pravni lek protiv presude Okružnog suda u Banjaluci kojom je u decembru 2022. godine, po tužbi Centra za životnu sredinu, sud poništio rešenje kojim se odobrava Studija uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat, zbog povrede međunarodnog prava.

Međutim, iako postupak preispitivanja te presude pred Vrhovnim sudom Republike Srpske u pravilu ne utiče na upravne postupke koji teku, Ministarstvo je odlučilo da prekine postupak izdavanja ekološke dozvole za TE “Ugljevik III”.

Nakon sudskog poništenja Studije u decembru 2022. godine, Ministarstvo je ponovo izdalo rešenje kojim se odobrava Studija. Centar je u februaru 2023. godine, nakon višegodišnjih pravnih aktivnosti na tom projektu, podnelo tužbu i protiv novoodobrene Studije. Taj upravni spor još nije okončan.

Teme