BETA

Protest ‘Srbija protiv nasilja’: Počela blokada autoputa na Mostarskoj petlji u Beogradu

Protest ‘Srbija protiv nasilja’: Počela blokada autoputa na Mostarskoj petlji u Beogradu

 Učesnici jedanaestog protesta “Srbija protiv nasilja” večeras su blokirali auto-put na Mostarskoj petlji u Beogradu, gde će, kako je najavljeno, ostati do 22 sata.

Večerašnji protest je oko 19 časova počeo ispred Doma Narodne skupštine odakle su građani prošli Nemanjinom ulicom pored Vlade Srbije, a potom Savskom ulicom do Palate pravde, gde je govor održao sudija vrhovnog suda u penziji Zoran Ivošević.

On je rekao da se od sudije očekuje da služi vladavini prava, a ne vladavini ljudi na vlasti, i da istinu brani od moćnika, a ne moćnike od istine.

Građani zvižducima i duvanjem u pištaljke izražavaju nezadovoljstvo vlašću, a na transparentima i parolama traže da se ispune zahtevi protesta, javlja reporter agencije Beta.

Među zahtevima protesta koje tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i uprave Radio-Televizije Srbije i Regulatornog tela za elektronske medije.,
Protestna povorka je krenula s platoa ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije, a gromoglasni zvižduci i negodovanje su se posebno čuli kada su građani prolazili pored Vlade Srbije, javlja reporter agencije Beta.

Na čelu kolone bio je veliki transparent “Srbija protiv nasilja”, a uz transparente kojima pozivaju na ispunjenje zahteva protesta, grašani nose državne zastave i zastavu Evropske unije.

Posle govora ispred Palate pravde, kako je ranije najavljeno, građani će blokirati autoput kroz Beograd, na obližnjoj Mostarskoj petlji.,
Na čelu kolone je veliki transparent sa natpisom “Srbija protiv nasilja”, a okupljeni nose transparente kojima se poziva na ispunjenje zahteva protesta.

Prethodno su građani ispunili plato ispred zgrade republičkog parlamenta, kao i obližnji Pionirski park, javlja reporter agencije Beta.

Novinar i komentator Smiljan Banjac rekao je sa improvizovane govornice na kamionu, pre početka povorke, da su događaji iz prethodne nedelje podsetili građane Srbije zbog čega se izlazi na ulice.

“U nedelji iza nas videli smo da vlast štiti kriminalce i vlasnika najveće fabrike droge u ovom delu sveta, a proganja časne policajce koji samo žele da rade svoj posao”, kazao je Banjac.

Pitao je i kako se građani mogu nadati da će s takvom vlašću moći da se spreče nove tragedije, poput dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji.

“Kako se tome možemo nadati u državi koja na tako važnoj bezbednosnoj funkciji (na čelu Bezbednosno-informativne agencije) ima čoveka koji je pod sankcijama velike svetske sile. Ne, nisu nama potrebni da nam to kažu. Građani Srbije već više od dva meseca traže smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina”, rekao je Banjac.

Po najavama, protestna kolona će Ulicom Kneza Miloša i potom pored zgrade Vlade Srbije i Savskom ulicom doći do Palate pravde, gde su najavljeni govori.

Organizatori su najavili da će potom biti blokadA auto-puta kroz Beograd, kod Mostarske petlje, koja bi trebalo da traje do 22.00 sata.