BETA

Protest ‘Srbija protiv nasilja’ u Begradu: Tema posveta, učesnici pristižu, blokiran saobraćaj

Protest ‘Srbija protiv nasilja’ u Begradu: Tema posveta, učesnici pristižu, blokiran saobraćaj

Učesnici protesta “Srbija protiv nasilja”, šesnaestog po redu u Beogradu, blokirali su saobraćaj ispred Skupštine Srbije, nešto pre zvaničnog početka protesta u 19. časova, čija je tema prosveta.

Okupljeni nose transparente “Urušeno obrazovanje je nasilje”, “Vratite otete penzije”, grupa studenata – “Strudenti ne ćute”, “Računajte na nas”. Istaknuti su i drugi transparenti sa porukama da se ispune zahtevi sa protesta.

Građani još uvek pristižu iz pravca Bulevara kralja Aleksandra i Terazija, a saobraćajna policija reguliše saobraćaj, javlja reporter agencije Beta.

Pre okupljanja učesnika protesta, ispred skupštine je došla litija od 20-ak osoba predvođena raščinjenim monahom Arsenijem, koja je nosila veliki broj ikona i transparenta o vakcinama protiv kovida i Kosovu i Metohiji.

Nakon kraće rasprave sa redarima protesta, raščinjeni monah je održao govor služeći se megafonom, tako što je stajao odmah pored kamiona sa kojeg se na protestima obraćaju govornici.

Tema današnjeg protesta, kako su najavili tehnički organizatori, je stanje u prosveti, a nakon šetnje, planirana su obraćanja ispred ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici.

Okupljanje kao i na prethodnim protestima počinje ispred Skupštine Srbije, odakle će se ići u šetnju Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, potom Beogradskom ulicom do Trga Slavija, pa do Ministarstva prosvete.

Nakon govora, šetnja će biti nastavljena Ulicom kneza Miloša do Londona, pa Ulicom kralja Milana do zgrade Predsedništva, gde će protest biti završen.

Protesti “Srbija protiv nasilja” prvi put su organizovani nakon masovnih ubistava 3. i 4. maja u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca i Smedereva, kada je ubijeno 19 osoba, i od tada se održavaju svakog petka ili subote širom Srbije.

Među zahtevima protesta su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i rukovodva Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Radio-televizije Srbije.

Učesnici protesta traže i gašenje štampanih medija koji objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje u svojim emisijama sadrže ili promovišu nasilje.

Ostavkom koju je podneo ministar prosvete Branko Ružić, kao i zakazivanjem sednice Skupštine Srbije o bezbednosnoj situaciji u državi, u potpunosti ili delimično su ispunjeni zahtevi koji su takođe bili istaknuti kada su počeli protesti.

Tehnički organizatori protesta su opozicione poslaničke grupe u parlamentu – Pravac Evropa (Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Sindikat Sloga), Zeleno levi klub – Ne davimo Beograd, Moramo – Zajedno, Demokratska stranka i Narodna stranka.