BETA

Rakić Vodinelić: Predsednik države nije nadležan za ekstradiciju, Radoičić može da bude sproveden

Rakić Vodinelić: Predsednik države nije nadležan za ekstradiciju, Radoičić može da bude sproveden


Politika
| 10.10.2023

|
access_time
09:30

Predsednik države nije nadležan za ekstradiciju, to spada u posao suda i Ministarstva pravde, izjavila je danas profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće izručiti vlastima u Prištini bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je priznao da je učestvovao u oružanom napadu i ubistvu policajca u Banjskoj.

Rakić Vodinelić je za list Danas rekla da u demokratskim državama predsednik ne može da spreči ekstradiciju.

“Može Milan Radoičić biti predsedniku i rod i pomozi bog, to ne utiče na ekstradiciju i ne može da je spreči”, rekla je Rakić Vodinelić.

Rakić Vodinelić je navela da je ekstradicija nemoguća državi u koju okrivljeni treba da bude izručen, ako ona nije priznata.

“Zvanična Srbija ne priznaje Kosovo, smatrajući ga delom svoje teritorije. U tom slučaju, treba primeniti norme o mesnoj nadležnosti Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije, po kome primarnu nadležnost za optuženog ima sud na čijem području je krivično delo izvršeno. Tada ga treba sprovesti u sud u Kosovskoj Mitrovici. To ne bi bilo izručenje, nego sprovođenje”, zaključila je Rakić Vodinelić.

Teme