BETA

SAD vratile Italiji više od 250 starina

SAD vratile Italiji više od 250 starina


Kultura
| 12.08.2023

|
access_time
18:10

Foto: AP/Italian Carabinieri

SAD su Italiji vratile više od 250 dragocenih starina pošto je policija otkrila da su ukradeni, piše BBC.

Jedinica italijanske policije koja se bavi krađom starina, kaže da su opljačkani predmeti bili 1990-ih godina prodati američkim muzejima i kolekcionarima.

Među tim dragocenostima su lonci, slike i skulpture stare i do 3.000 godina i mozaici vrednosti nekoliko desetina miliona evra.

Najstariji predmet je iz doba Vilanovana (1000 – 750 pne), dok su ostali iz etrurske civilizacije (800 – 200 pne), Velike Grecije (750 – 400 pne) i carskog Rima (27 pne – 476 pne).

Većina tih ukradenih predmeta je prodata, a neki su nuđeni Zbirci Menil Muzeja u Hjustonu, u Teksasu.

Ministarstvo kulture Italije je saopštilo da su predmeti bili jednom izloženi u Zbirci Menil, ali je portparol Muzeja to negirao.

Portparol je rekao da su Muzeju bili ponuđeni kao poklon, ali je donatoru rečeno da se obrati italijanskom Ministarstvu kulture.

Ministarstvo kulture Italije je saopštilo da je vlasnik zbirke “spontano” vratio predmete pošto je policija otkrila da potiču iz ilegalnih iskopavanja arheoloških nalazišta.

Ukupno 145 vraćenih predmeta poznato je iz postupka koji se vodio protiv engleskog trgovca antikvitetima Robina Sajmsa koji ih je ilegalno kupio na hiljade.

Teme