BETA

Sahrana Džejn Birkin u Parizu u ponedeljak

Sahrana Džejn Birkin u Parizu u ponedeljak


Muzika
| Izvor: Beta-AFP
| 20.07.2023

|
access_time
23:50

Sahrana britansko-francuske pevačice i glumice Džejn Birkin biće u ponedeljak u crkvi Sent Roš u Parizu, objavili su danas njeni prijatelji.

U crkvi gde će pogrebna služba početi u 10.00 sati, biće samo porodica i prijatelji, ali će građanma biti omogućeno da svečanost prate na velikom video-ekranu ispred crkve, na uglu ulica Sent Onore i Piramid, rekli su prijatelji Biirkin za Frans pres.

Džejn Birkin (76) je umrla u nedelju, 16. jula, u svom pariskom domu. 

Počast su joj odali mnogi, a ćerke Šarlot Genzbur i Lu Dojon ukazale su na njenu “tešku borbu protiv bolesti”.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je u nedelju izjavio saučešće uz ocenu da je Birkin bila francuski simbol, otelotvorenje slobode, “pevala je najlepše reči našeg jezika”, njen “glas je bio blag, a njeni angažmani jaki”.

Poreklom iz Londona, Džejn Birkin čije je ime nezaobilazno povezano s imenom njenog dugogodišnjeg partnera, francuskog pevača Serža Genzbura (Serge Gainsbourg), nedavno je zbog lošeg zdravlja otkazala koncerte.

Džejn Birkin, rođena 14. decembra 1946, postala je poznata 1967. s erotičnom pesmom “Je t’aime… moi non plus”, koju je otpevala u duetu s Genzburom.

Glumila je u nekoliko filmova, među kojima je “Bazen” (La piscine, 1969), s Alenom Delonom (Alain) i Romi Šnajder (Romy Schneider).

Teme