BETA

Sastao se Odbor za prava deteta posle godinu dana, poslanici kritikovali izveštaj Darije Kisić

Sastao se Odbor za prava deteta posle godinu dana, poslanici kritikovali izveštaj Darije Kisić

Skupštiniski Odbor za prava deteta koji je konstituisan 22. septembra prošle godine i na čijem je čeku Vladimir Orlić, danas se sastao drugi put, a na sednici je predstavljen izveštaj o radu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju od 27. oktobra prošle, do kraja marta ove godine.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je da je u tom periodu urađen nacrt zakona o izmenama porodičnog zakona, koji sada treba da ide u dalju proceduru.

“Suština promena je da je ukinuta mogućnost dečjih brakova, u vidove nasilja uvršteno je i digitalno nasilje i sve izmene usaglašene su sa konvencijom o pravima deteta i drugim relevantnim aktima”, rekla je ministarka.

Dodala je da je Savet za prava deteta obrazovan krajem marta, održana je konsitutivna sednica, ali je nakon majske tragedije u Ribnikaru, većina aktivnosti obavljena u okviru novog saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, tako da se ovaj prvi savet nije sastao nijednom, a drugi na čijm je čelu Ana Brnabić se od maja sastao tri puta.

Kisić je navela da Ministarstvo radi i na promovisanju hraniteljstva, jer se oko 5.000 dece u svakom momentu nalazi u hraniteljskim porodicama, a da više od 200 dece čeka na usvojenje.

“U 2022. realizovana su ukupno 94 usvojenja, 79 domaćih i 15 inostranih, to se radi kada duže vreme nije moguće naći adekvatne usvojitelje u našoj zemji i često je reč o deci sa zdravstvenim problemima i druge etničke pripadnosti. U 2023. godini do sada je obavljeno 40 usvojenja od čega je osmoro dece usvojeno u inostranstvu”, navela je Kisić.

Poslanik “Dveri” Boško Obradović rekao je da to što se odbor prvi put sastaje posle godinu dana dosta govori o brizi o deci u Skupštini, jer je neverovatno da je u Srbiji ubijeno 18 dece i mladih, a odbor nije imao sednicu.

“Približava se sepembar, a nisam primetio da se nešto promenilo i da smo napravili neki iskorak u borbi protiv nasilja. Imamo malo vremena, a Savet za sprečavanje nasilja se sastao samo tri puta, to je neozbiljno. Jedina novost je nastavak ‘Zadruge’ koja treba da krene kad i školska godina na još luđem nivou”, rekao je Obradović.

On je ocenio da je Ministarstvo “samo marketing vlasti” i nema volje ni kapaciteta da se bori za spašavanje porodice.

Poslanica iz grupe Narodni pokret Srbije-Novo lice Srbije Slavica Radovanović pitala je da li su poslanici dobili izveštaj ili plan, pošto je, kako kaže, dokument pun biografija zaposlenih u Ministarstvu i puno planova šta će biti urađeno.

“Nisam ništa shvatila šta ste radili, a smatram se kompetentnom osobom”, rekla je Radovanović.

Pitala je zašto se primat daje hraniteljskim porodicama, a ne pruža se pomoć porodicama sa margina koje mogu da gaje decu, ali nemaju sredstava.

I poslanica Jelena Jerinić iz “Zeleno levog kluba”rekla je da trećinu izveštaja čine biografije i fotografije ministarke, izveštaji o njenim pitovanjima, o konferencijama, te da bi takav izveštaj Skupština trebalo da vrati.

“Pitanje za ministarku Kisić je zašto su svi pomoćnici ministra i sekretar u VD stanju, da li ne ispunjavaju uslove, ili, da biste ih lakše menjali. Da li znate da bi oni trebalo da budu državni službenici i profesionalci i ovo što radite je protivno zakonu, znam da je to praksa vaše stranke, ali zanima me da li vi znate”, rekla je Jerinić.

Ona je iznela još niz primedbi na izveštaj i na objašnjenja predloženih zakona, bez navođenja koliko dece trpi nasilje ili da država nema sistem za praćenje dečjih brakova.

Jerinić je navela da su poslanici pokušavali da iniciraju sednice Odbora kad su se dešavali neki ekstremni slučajevi kao zanemarivanje devojčice iz Mirijeva, ali im nije uspelo, a ministraku je pitala i da li je ispitala od koga su u ovom i sličnim slučajevima, curile informacije.

Predsednik odbora Vladimir Orlić je odgovorio da poslanica kritikuje što izveštaj sadrži biografije zaposlenih, a da je ona sama pola izlaganja posvetila tome, tako da je, prema njegovoj oceni, to od važnosti za javnost.

Ostale fotografije uz tekst