BETA

Savet Vlade Srbije za BDP: Vidljivi znaci oporavka privrede i obaranja inflacije

Savet Vlade Srbije za BDP: Vidljivi znaci oporavka privrede i obaranja inflacije

Savet za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ocenio je danas da su u trećem kvartalu vidljivi znaci stabilizacije i oporavka privrede, da je inflacija u padu i da može da se očekuje planirani rast BDP-a od 2,5 odsto u 2023. godini i pored značajnog usporavanja evropske privrede.

Sednicom Saveta je predsedavala premijerka Ana Brnabić koja je rekla da će u narednoj godini, s obzirom na globalna dešavanja, biti još više izazova i da je važno da se posvećeno radi na sprovođenju projekata kako bi bio obezbeđen rast srpske privrede, navodi se u saopštenju Vlade.

Članovi saveta su ocenili da su u avgustu, kada je zabeležen značajan rast industrijske proizvodnje, cene hrane stabilizovane, a da je akcija “Bolja cena” dala rezultate u obaranju inflacije.

Premijerka je rekla da bi trebalo iskoristiti dobar zamajac iz trećeg kvartala i u narednom, a da se očekuju dobri rezultati pre svega u građevinarstvu i poljoprivredi.

Kako je saopšteno, u oblasti turizma pojačavaju se inspekcijske kontrole neprijavljenih i nelegalnih privatnih kapaciteta, dok u poljoprivredi E-agrar daje rezultate, jer se veliki broj poljoprivrednika, koji su se prijavili za subvencije, a na njih nisu imali pravo, smanjuje.