BETA

Savo Manojlović Ani Brnabić: Vi ste premijerka Srbije, a ne Rio Tinta

Savo Manojlović Ani Brnabić: Vi ste premijerka Srbije, a ne Rio Tinta


Politika
| 14.08.2023

|
access_time
20:50

BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Direktor kampanja pokreta “Kreni-Promeni” Savo Manojlović napisao je danas, u odgovoru premijerki Ani Brnabić, da ne zna da li ona zna da li je premijerka Srbije ili Rio Tinta i pitao je zašto se ne bavi pitanjem bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji ili nedostatkom pijaće vode u Vojvodini.

“Ne znam da li Ana zna, ali prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji imate pola miliona ljudi manje. Ključni razlozi odlaska su nasilje i agresija u drušvu, nepostojanje bezbednosti i partijsko zapošljavanje” rekao je Manojlović.

On je istakao da su zemlje koje svoj razvoj zasnivaju samo na bespoštednoj ekpolataciji resursa izložene pljačkanju sirovina od strane velikih sila, a većina stanovništva živi siromašno, dok u bogatstvu uživa samo klasa korumpiranih političara i njihovih porodica.

“Ne znam da li Ana zna, ali među prvih deset zemalja koje svoju ekonomiju (BDP) zasnivaju na ekpolataciji resursa su Libija, Irak, Kongo, Papua Nova Gvineja u kojoj je gle čuda, ne znam da li Ana zna, ali upravo Rio Tinto 1988. izazvao desetogodišnji građanski rat kada se domaće stanovištvo pobunilo protiv zagađenja, što je prosperitet koji Ana želi Srbiji” naveo je Manojlović.

Poručio je da Norveška na koju se premijerka poziva samo deseti deo svoje ekonomije na ekpolataciji prirodnih resursa, a da je Norveški penzioni fond svojevremeno povukao sva sredstva iz Rio Tinta, upravo zato što je, kako je rekao “ova kompanija koja nas ubeđuje zajedno sa Anom da joj je stalo do zaštite životne sredine napravila ekološku katastrofu u Indoneziji”.

Dodao je da premijerka optužuje “kako nekog ovde finansiraju strane sile”, a da “svi stranci govore kako im je cilj da se u Srbiji ekspolatiše litijum”.

“To je javno rekla Angela Merkel na konferenciji pred Vučićem koji je tada gledao u pod u sred Srbije, što je scena kakva nije viđena od 1945. godine. Američki ambasador Hil javno podržava kopanje litijuma, Kinezima isto odgovara da se Srbija ekpolatiše. Govori se o Zelenoj Evropi i Srbiji kao crnoj ekološkoj rupi. Nešto slično je najavljivao Tomislav Nikolić otac Vaše stranke” poručio je Manojlović premijerki.

Manojlović je dodao da Brnabić koristi sajt vlade da objavi tekst o njemu, a nigde ne može da se nađe podatak koji je ona fakultet, kada i koje godine završila te odgovorio da je on završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu za četiri godine sa prosekom 9,32 dok je na istom fakultetu i doktorirao.

Premijerka Srbije objavila je ranije na sajtu vlade autorski tekst u kojem je više puta navela da Savo Manojlović “ne zna baš ništa” i optužila ga da je plaćen iz inostranstva “da bi Srbija postala energetski rob i time izgubila samostalnost i suverenost”.

Brnabić se u tekstu ponovo založila za iskopavanje litijuma, uz navođenje primera iz Amerike, gde se litijum iskopava blizu grada Šarlot u kojem živi milion stanovnika.

Teme