BETA

Soroševa fondacija najavljuje povlačenje iz EU i fokusiranje na Zapadni Balkan

Soroševa fondacija najavljuje povlačenje iz EU i fokusiranje na Zapadni Balkan

 Fondacija Otvoreno društvo (OSF), čiji je osnivač milijarder Džordž Soroš, planira da se povuče iz velikog dela svojih aktivnosti u Evropskoj uniji (EU), ili ih u potpunosti obustavlja, a pažnju preusmerava na druge krajeve sveta, kao što su Zapadni Balkan i postsovjetske zemlje, prenose danas mediji pozivajući se na internu imejl poruku u koju su imali uvid.

Pozivajući se na pismo poslato mađarskim partnerima prošle nedelje, mađarski servis Radio slobodne Evrope objavio je da se rukovodstvo OSF “odlučilo za radikalnu promenu strategije”.

U pismu se tvrdi da institucije i vlade EU troše mnogo novca na ista pitanja kao i Otvoreo društvo. Umesto toga, organizacija koju je osnovao Džordž Soroš fokusiraće se na Balkan, postsovjetske zemlje i ostatak sveta, navodi se.

Rojters piše da u internom imejlu zaposlenima nisu izneti detalji o načinu na koji će fondacija prenameniti svoja sredstva, ali da je portparol Fondacije rekao da će ona nastaviti da podržava organizacije civilnog društva širom Evrope, uključujući one koje rade na spoljnim poslovima EU, kao i da će nastaviti da podržava romske zajednice u Evropi.

“Fondacija za otvoreno društvo menja način poslovanja, ali moja porodica i OSF već dugo podržavaju i ostaju nepokolebljivo posvećeni evropskom projektu”, rekao je Aleks Soroš, predsednik Fondacije za otvoreno društvo, u izjavi poslatoj mejlom Rojtersu.

Organizacija koja godišnje dodeljuje oko 1,5 milijardi dolara širom sveta nastaviće da finansira programe u Evropi, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Kirgistan i Zapadni Balkan preko nacionalnih fondacija, rekao je portparol Fondacije za otvoreno društvo, preneo je Rojters.

Agencija dodaje i da se u mejlu poslatom zaposlenima objašnjava da odluka znači da će se humanitarna mreža udaljiti od rada koji se odnosi na unutrašnje evropske poslove i fokusirati na region u kontekstu većih globalnih pitanja.

“Novoodobreni strateški pravac predviđa povlačenje i prekid velikog dela našeg trenutnog rada u Evropskoj uniji, pomerajući naš fokus i alokaciju resursa na druge delove sveta”, navodi se u mejlu.

“Ova promena nije odraz prošlog rada i velikog doprinosa zaposlenih tokom godina, već odluka koja je okrenuta budućnosti, ukorenjena u budućim prilikama da se napravi značajan uticaj”, dodaje se.

Mađarski servis RSE takođe navodi da se i unutar OSF malo zna o detaljima kao što je vreme povlačenja ili šta će se dogoditi u zemljama EU za koje ne važi da institucije i vlade troše značajne sume na ljudska prava ili pitanja različitosti.

Pošto OSF treba da bude restrukturiran sledeće godine, njegovi evropski programi bi mogli da prestanu već 2024, dodaje se.

U junu je najavljeno da će 93-godišnji Soroš svoju 25 milijardi dolara vrednu Fondaciju predati svom sinu Aleksu, a u julu su predstavljeni planovi za otpuštanje 40 odsto zaposlenih u svetu, u sklopu strateških promena.