BETA

SRS: Dečji dodatak svakom detetu bez obzira na materijalni položaj roditelja

SRS: Dečji dodatak svakom detetu bez obzira na materijalni položaj roditelja

Srpska radikalna stranka (SRS) poručila je danas da je “vreme da se valorizuje, kako vlast tvrdi, odlična finansijska situacija republičkog budžeta i da se sistemski i trajno reši pitanje finansijske pomoći porodicama, konkretno deci, kroz dečji dodatak”, ukazujući da Narodna skupština upravo raspravlja o ovoj oblasti.

“Imali smo razumevanje za odluke Vlade o jednokratnim pomoćima različitim kategorijama stanovništva. Bili smo svesni da su to populistički potezi, ali i da je narod imao koristi od toga pa zato nismo iskazivali nezadovoljstvo zbog takvih odluka”, saopštila je SRS.

Radikali podsećaju da je sve to počelo pre više od tri godine kao posledica pojave korona virusa “pa smo i zbog toga imali dodatno razumevanje”.

“Кonačno je došlo vreme da se celokupna socijalna politika reši sistemskim rešenjima, zakonima koji će se odnositi na sve i pred kojima će svi biti jednaki”, saopštili su radikali, navodeći da Skupština raspravlja o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, gde je takođe predviđena i jednokratna pomoć, kako predstavnici vlasti naglašavaju, majkama maloletne dece.

Radikali su naglasili da njihov program predviđa da “svakom detetu do petnaest godina života treba priznati pravo na dečji dodatak bez obzira na materijalni položaj i prihode roditelja”.

“Iznos treba prilagoditi uzrastu deteta, jer su potrebe različite u zavisnosti od godina života. Od petnaeste do osamnaeste godine dečji dodatak treba uslovljavati samo redovnim školovanjem deteta. Rođena i usvojena deca moraju imati ista prava”, objašnjeno je u programu.

Takođe i da “sredstva za dečji dodatak treba da se obezbede iz budžeta države, a jedinice lokalne samouprave treba samo da rade povereni posao”, kao i da “pravo na dečji dodatak mogu koristiti samo deca naših državljana”.