BETA

Stojković (Moramo): Nećemo dozvoliti da se usvoji zakon o upravljanju privrednim preduzećima

Stojković (Moramo): Nećemo dozvoliti da se usvoji zakon o upravljanju privrednim preduzećima


Politika
| 17.07.2023

|
access_time
13:05

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković rekla je danas da ta politička organizacija neće dozvoliti da se usvoji zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije jer je to pokušaj države da legalizuje privatizaciju javnih dobara.

Ona je novinarima ispred ministarstava privrede i finansija rekla da će ta stranka naterati vlast da se predloženi zakon ponovo povuče iz procedure usvajanja.

Usvajanje tog zakona značilo bi, prema njenim rečima, da se privatizuju Srbijašume i Srbijavode, odnosno šume i vode Srbije.

“Nateraćemo ih da ponovo povuku zakon jer ovakva pljačka ne dolazi u obzir”, rekla je Stojković.

Dodala je da je Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u državnom vlasništvu već jednom povučen iz skupštinske procedure jer su se pobunili građani, ali da nije promenjeno ni slovo, i ponovo je na konsultacijama, a ideja je da se preduzeća kojima upravlja država, pretvore u akcionarska ili deoničarska društva, što je korak bliže privatizaciji.

Inidikativno je, kako je rekla, da se 17. jula organizuje “nešto što se zove javna konsultacija”, a ne javna rasprava, pošto je to već predlog, a ne nacrt zakona, a uz to se organizuje onlajn sastanak “jer nisu želeli da građani fizički uđu u prostoriju gde mogu da iznesu primedbe”.

Portparol političke platforme Solidarnost Melanija Lojpur rekla je da se zahtevima za povlačenje predloga zakona iz procedure vrši pritisak na institucije “koje su otete od građana”.

“Konsultacije, predviđene da se obave onlajn, preko platforme Zum, govore kakva je priroda ove vlasti. Javne rasprave o zakonima se vode tokom leta i na taj način se isključuje javnost”, rekla je Lojpur.

Istakla je da vlast tvrdi da je zakon neophodan da bi se profesionalizovalo upravljanje u preduzećima kojima upravlja država, iako je imala deset godina da rukovodstva u javnim preduzećima učini profesionalnim.

Problem je, po njenim rečima, to što se predloženim zakonom otvara mogućnost “dokapitalizacije javnih preduzeća kada budu u minusu”, a tada se, kako je procenila, “može pojaviti strani ili domaći tajkun ili krimnalac koji će postati vlasnik našeg dobra i legalizovati svoj novac”.

“Javna preduzeća na koja se odnosi zakon su od strateškog značaja za državu i to dokazuje da ova politička klika ponovo uzima naša dobra, resurse i budućnost”, rekla je Lojpur.

Teme