BETA

Stoltenberg pozvao na smanjenje tenzija, Vučić ga zamolio da osigura bezbednost Srbima

Stoltenberg pozvao na smanjenje tenzija, Vučić ga zamolio da osigura bezbednost Srbima


Politika
| 19.07.2023

|
access_time
20:25

instagram/buducnostsrbijeav

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je večeras Beograd i Prištinu da se uzdrže od poteza koji mogu da dovedu do eskalacije i da se posvete dijalogu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ga je zamolio da Kfor osigura bezbednost i Srbima na Kosovu.

Uoči sastanka sa Vučićem u Briselu, koji je predsednik Srbije zatražio zbog situacije na Kosovu, Stoltenberg je rekao da je “važno da se napetosti smanje”.

“Nastavićemo da održavamo mir u skladu sa našim mandatom, na nepristrasan način. Pozivamo obe strane da smanje tenzije i da se uzdrže od poteza i retorike koji mogu da izazovu eskalaciju. Verujemo da je jedini put napred dijalog pod okriljem EU koji NATO snažno podržava”, kazao je Stoltenberg.

Naveo je da je Srbija “dugotrajni partner” NATO-a i dodao da se alijansa nada da će se Beograd uključiti u dijalog “na konstruktivni način”.

Stoltenberg je rekao da su trupe Kfora u maju napadnute na severu Kosova i da su tri vojnika ozbiljno povređena, navodeći da je to “neprihvatljivo”.

Vučić je zahvalio Stoltenbergu “na spremnosti da sasluša srpsku stranu” i naveo da je “veoma zabrinut dešavanjima na celom Kosovu i Metohiji, a ne samo na severu”.

“Neću to da koristim da okrivljujem drugu stranu, ovo postaje sve važnije bezbednosno, a ne samo političko pitanje. Povdom nedavnih incidenata na severu, mi verujemo da je sve što se desilo izazvano neodgovornim pristupom prištinskih vlasti”, kazao je Vučić.

Naveo je da je bilo i ozbiljno povređenih i upucanih Srba i da o tome nije sprovedena istraga, dodajući da to “izuzetno brine” Beograd.

“Istovremeno, postoje neosnovana hapšenja Srba, što veoma brine Srbe. Do sada smo imali veoma profesionalan i dobar odnos sa trupama Kfora i sarađivali smo na veoma odgovoran i ozbiljan način”, rekao je Vučić.

On je kazao da je NATO, prema Rezoluciji 1244, odgovoran za bezbednost na Kosovu i zamolio Stoltenberga da alijansa osigura bezbednost i Srbima, “jer je najmanje šest Srba upucano u poslednjih šest meseci od Albanaca”.

“Nijedan Albanac nije upucan ni teže povređen, što pokazuje ko šta radi. Ovo je veoma važno pitanje za nas jer želimo da održimo mir i stabilnost i da zadržimo odnos NATO-a i Srbije zasnovan na poverenju i iskrenosti”, dodao je Vučić.

Pre sastanka sa Stoltenbergom, Vučić je razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

“Sa Miroslavom Lajčakom sam razgovarao o poslednjoj rundi tehničkih razgovora Beograda i Prištine i načinima za smirivanje napetosti na terenu. Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na primeni do sada postignutih sporazuma”, naveo je Vučić na instagramu.

Lajčak je ranije danas u Briselu odvojeno razgovarao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, a zajedničkog, trilateralnog sastanka nije bilo.

U fokusu današnje runde dijaloga bila je puna implementacija Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su lideri dve strane postigli saglasnost u februaru i martu, kao i koraci ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Teme