BETA

Tabaković: Inflacija na kraju godine oko osam odsto, rast BDP-a između dva i tri odsto

Tabaković: Inflacija na kraju godine oko osam odsto, rast BDP-a između dva i tri odsto


Ekonomija
| 16.08.2023

|
access_time
12:20

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je danas da očekuje da inflacija u Srbiji na kraju godine iznosi osam odsto jer je na opadajućoj putanji u odnosu na mart kada je dostigla vrhunac.

Ona je, na prezentaciji Izveštaja NBS o inflaciji za avgust, rekla da je međugodišnja inflacija na opadajućoj putanji i da je u julu iznosila 12,5 odsto, što je za 3,7 procentnih poena niže u odnosu na mart.

I bazna inflacija je, prema njenim rečima, snižena sa 11,3 odsto u martu na 9,4 odsto u julu, što se duguje, ne samo padu svetskih cena energenata i hrane, već i preduzetim merama monetarne politike NBS.

“Očekujemo da se međugodišnja inflacija narednih meseci smanjuje, svakog meseca za oko jedan procentni poen i da se krajem godina završi na oko osam odsto”, rekla je Tabaković.

Istakla je da se očekuje da se inflacija vrati u granice cilja u drugom tromesečju 2024, što je nešto ranije nego što je planirano zbog dodatnog zaoštravanja monetarnih uslova u junu i julu.

Domaća privreda je, kako je rekla, ubrzala rast u drugom tromesečju na 1,7 odsto međugodišnje, zahvaljujući oporavku građevinarstva i postepenog slabljenja efekata visokih troškova proizvodnje i rešavanja zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

Tabaković je rekla da se u Srbiji očekuje ubrzan privredni rast na nivou godine od dva do tri odsto, s tim da NBS ocenjuje da će biti bliža donjoj granici projekcije.

Razlog opreznosti su, prema rečima Tabaković, “lošije proizvodne performanse” najvećih trgovinskih partnera Srbije, naročito Nemačke.

Teme