BETA

Toplotni talas u Grčkoj verovatno najduži u istoriji zemlje, vrućine velike i u SAD

Toplotni talas u Grčkoj verovatno najduži u istoriji zemlje, vrućine velike i u SAD


Klimatske promene
| Izvor: Beta
| 22.07.2023

|
access_time
15:15

Toplotni talas koji je trenutno zahvatio Grčku “verovatno” je najduži ikad registrovan u istoriji zemlje, ocenio je danas zvaničnik nacionalne Meteorološke opservatorije u trenutku kada se u Grčkoj ovog vikenda očekuju temperature iznad 44 stepena Celzijusa.

“Prema našim podacima verovatno ćemo pretrpeti toplotni talas od 16 do 17 dana, što se nikad ranije nije dogodilo u našoj zemlji”, rekao je Kostas Laguvardos, direktor istraživanja u opservatoriji za televiziju ERT.

U Grčkoj će sva arheološka nalazišta uključujući Akropolj u Atini do nedelje ostati zatvorena u najtoplijim satima tokom dana.

Premijer Kirijakos Micotakis je upozorio da je potrebna apsolutna budnost zato što teški trenuci nisu prošli, navodeći da zemlju čeka novi toplotni talas i moguće pojačanje vetra koje mi moglo dodatno da pojača požare oko glavnog grada.

Temperature do 45 stepeni Celzijusa očekuju se danas u centru Grčke.

Prema nacionalnoj opservatoriji u Atini, apsolutni rekord toplote u glavnom gradu registrovan je u junu 2007. godine sa 44,8 stepeni Celzijusa. Na nivou zemlje rekord je zabeležen 1977. sa 48 stepeni Celzijusa u Elefsini, kod Atine.

Rekordni toplotni talas koji pogađa jug SAD će kako se očekuje da se proširi širom zemlje.

U SAD oko 80 miliona ljudi će biti pod temperaturama od 41 stepen Celzijusa i višim ovog vikenda, upozorila je američka meteorološka služba (NWS).

Temperatura bi mogla da poraste na više od 46 stepeni u Finiksu u američkoj saveznoj državi Arizoni, na jugozapadu, trenutno zahvaćenoj najdužim talasom toplote ikad registrovanim. U petak je temperatura prelazila 43 stepena, 22. uzastponi dan.

U četvrtak požar je izbio na lokaciji skladištenja propana, i eksplodirale su cisterne sa gasom.

Na 500 kilometara odatle u Kaliforniji u Dolini smrti, njene najviše temperature na planeti privlače turiste, koji hoće da se slikaju pored ekrana gde su obeležene uvek najekstremnije temperature.

Neki smatraju da je oboren apsolutni rekord na Zemlji od 56,6 stepeni Celzijusa registrovan na tom mestu 1913. godine, što neki stručnjaci osporavaju.

U nastavku jula vrućina će se premestiti na centar SAD, kod Stenovitih planina i velikih ravnica na Srednjem zapadu, prema Američkoj agenciji za posmatranje okeana i atmosfere (NOAA).

Mesec jul je na putu da obori rekord za najtopliji mesec jul ikad registrovan na Zemlji, ne samo od kada se vrše merenja nego takođe u poslednjih stotina ako ne i hiljada godina, rekao je novinarima klimatolog iz Nase Gavin Šmit.

On je rekao da to nije samo zbog El Ninja, cikličnog klimatskog fenomena koji potiče iz Pacifičkog okeana i povlači povećanje svetskih temperatura, rekao je on.

Taj stručnjak smatra da će ekstremne temperature da se nastave zato što svet nastavlja da emituje gasove sa efektom staklene bašte u atmosferu.

U odnosu na preindustrijsku eru svet je topliji za oko 1,2 stepena Celzijusa kao posledica ljudkih aktivnosti, uglavnom zbog upotrebe fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa).

Teme