BETA

Tužilaštvo Srbije o sankcijama SAD za Vulina: Tražićemo dostavljanje konkretnih dokaza

Tužilaštvo Srbije o sankcijama SAD za Vulina: Tražićemo dostavljanje konkretnih dokaza

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal (TOK) je danas saopštilo da je preko medija upoznato da je ministarstvo finansija SAD sankcionisalo direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, i da će od njih i drugi medjunarodnih institucija tražiti dostavljanje konkretnih dokaza.

Ministarstva finansija SAD je objavilo ranije da je sankcionisalo Vulina zbog umešanosti u lanac trgovine oružjem i drogom, te da ga “smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu”.

TOK je navelo da će “radi provera” iznetih navoda u medijima, “zahtevati dodatne informacije” od domaćih i od pravosudnih institucija SAD i drugih međunarodnih partnera i da će, kako je dodalo “zahtevati dostavljanje konkretnih dokaza koje se odnose na Vulina”.

Dodalo je u saopštenju da je sa informacijom da se Vulin nalazi na listi sankcionisanih pojedinaca Ministarstva finansija SAD i razloge zbog kojih se našao na listi, upoznato iz domaćih sredstava javnog informisanja.

TOK je navelo i da je, u vreme dok je Vulin bio ministar unutrašnjih poslova, a i kada je direktor BIA,  u saradnji sa tim institucijama, realizovalo više predmeta organizovanog kriminala.

Dodalo je da su tu i predmeti protiv organizovanih kriminalnih grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Darka Šarića, grupe “Vračarci“ i transnacionalnog organizovanog kriminala, u kojima je, kako je navelo, ostvarena i vrlo intenzivna međunarodna saradnja.

“Tokom rada na ovim kao i drugim predmetima, nijedna međunarodna policijska niti pravosudna institucija, kao ni domaća, nije ukazivala na postojanje umešanosti Vulina u bilo kakvu kriminalnu aktivnost”, dodao je TOK.

Podsetilo je da je, po Zakoniku o krivičnom postupku, svako fizičko ili pravno lice, domaća ili strana institucija, koja raspolaže bilo kakvim dokazom da je učinjeno krivično delo iz nadležnosti TOK-a,  može da mu ih dostavi.