BETA

U grčkom zoološkom parku životinje hrane zamrznutom hranom zbog vrućine

U grčkom zoološkom parku životinje hrane zamrznutom hranom zbog vrućine


Životna sredina
| Izvor: Beta-AP
| 04.08.2023

|
access_time
12:50

Životinje u Zoološkom parku Atike, kod Atine, danas su dobile zamrznutu hranu, pošto je temperatura dostigla 40 stepeni Celzijusa i očekuje se da će još da raste.

Ekstremno visoke temperature i šumski požari uticali su i na divlji svet u Grčkoj.

Požar na ostrvu Rodos bukti već 11 dana, zbog čega je evakuisano 20.000 ljudi, uglavnom turista.

Životinje su imale manje sreće, piše AP.

Procenjuje se da je izgorelo oko 2.500 životinja i košnica, uz 50.000 stabala maslina, prema podacima Ministarstva poljoprivrede.

Neke od preživelih životinja, s opekotinama i drugim povredama od požara na Rodosu, smeštene su u Zoološkom parku Atike, 30 kilometara istočno od Atine.

Kurator patka Antonis Balas pozvao je vlasnike kućnih ljubimaca da više paze na svoje životinje u vreme ekstremno visokih temperatura, uz napomenu da mnoge od popularnih rasa kućnih ljubimaca potiču iz hladnijih krajeva u severnoj i centralnoj Evropi, te nisu prilagođene vrućini.

“Toplota utiče na životinje na isti način kao i na ljude, ali njihov odgovor na to je drugačiji. Ledene poslastice su dodatak njihovim obrocima. Ližu led i udišu hladan vazduh. Ne mogu da se znoje, suprotno ljudima čije telo znojenjem kontroliše temperaturu”, rekao je Balas.

U Grčkoj je tokom jula zasad bilo deset velikih šumskih požara i na stotine manjih.

Više od 450 kućnih ljubimaca, pasa i mačaka spaseno je iz požara, jer mnogi su se izgubiii bežeći.

Otprilike polovina je vraćena vlasnicima, ostali su dati na usvajanje.

Očekuje se da će sutra temperatura dostići 42 stepena u pojedinim delovima centralne Grčke, a počeće da opada sledeće nedelje.

Teme