BETA

U Kragujevcu voda ispravna na samo dve javne česme, na devet nije

U Kragujevcu voda ispravna na samo dve javne česme, na devet nije


Životna sredina
| Izvor: Beta
| 01.08.2023

|
access_time
14:15

Voda za piće je ispravna na samo dve javne česme u Kragujevcu od 11 koje kontroliše Institut za javno zdravlje, saopštila je gradska uprava.

Ispitivanja 24.jula su pokazala da su “mikrobiološki neispravni” uzorci s javnih česama u Šumaricama, Košutnjaku, na Bubnju, u Beloševcu, Ždraljici, na izvoru Kapovac, u Petrovcu, na Grujinoj česmi i Bukurovcu.

I prethodn analiza vode s javnih česama, 10.jula, pokazala je da je voda ispravna za piće samo na dve javne česme –  u Divostinu i Teferiču.

U Institutu za javno zdravlje je agenciji Beta rečeno da je leti uobičajeno da voda bude ispravna za na manjem broju javnih česama.

Kažu da su te čeme altrenativni izvori vodosnabdevanja i ne podležu fizičko-hemijskom ili mikrobiološkom tretmanu, te ne mogu biti siguran izvor vodosnabdevanja.

Doktorka Jelka Ranković iz Instituta za javno zdravlje kaže da na kvalitet te vode utiče stanje na izvorištu koje nije zaštićeno, a pitanje je i da li je pod uticajem nekih zagadjivača, naročito u vreme obilnih kiša.

Udruženje Ekomar je na Fejsbuku objavilo da je na akumulaciji Gruža koja vodom snabdeva Kragujevac, “veoma uočljivo cvetanje algi” koje mogu značajno uticati na kvalitet vode.

Tim povodom nije se zvanično oglasio niko od nadležnih iz kragujevačkog Vodovoda.

Udruženje Ekomar koje se bavi zaštitom životne sredine, pre dva dana je objavilo da je mnogo zgrada i poljoprivrednih površina u najužoj zoni sanitarne zaštite, na samim obalama akumulacije.

Delovi akumulacije označeni su kao posebno stanište riba i IBA područje, i kao medjunardno značajno stanište ptica.

Teme