BETA

U Skupštini Srbije usvojene dopune Zakona o ozakonjenju i registar majki koje će dobiti pomoć

U Skupštini Srbije usvojene dopune Zakona o ozakonjenju i registar majki koje će dobiti pomoć


Politika
| 26.07.2023

|
access_time
21:05

 Glasanjem o 30 tačaka dnevnog reda danas je završena četvrta vanredna sednica Skupštine Srbije.

Poslanici su usvojili dopune Zakona o ozakonjenju objekata, kojim se dozvoljava priključenje nezakonito izgrađenih objekata na struju, gas, grejanje, vodovod i kanalizaciju, s tim što se dozvola ne odnosi na investititore, već samo na građane koji rešavaju svoje stambeno pitanje.
Usvojen je i Predlog zakona o Privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć od po deset hiljada dinara za decu rođenu posle 21. novembra 2006. godine, kao i izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se ukida naknada za konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine.

Opozicioni poslanici su u raspravi ukazivali da će zbog ovakve odluke državni budžet Srbije biti na gubitku od nekoliko desetina milijardi evra, te da se čini usluga “državnim tajkunima”, dok je resorni ministar Goran Vesić tvrdio da je zbog starog zakona “zaključano” više od 5.000 lokacija na kojima će od sada moći da se gradi.

U Skupštini su danas izglasane i izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju, Zakona o energetici, Zakona o železnici, o interoperabilnosti železničkog sistema, o zapošljavanju stranaca, dopune Zakona o strancima, kao i o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Poslanici su potvrdili i više međunarodnih sporazuma o zajmu za izvođenje infrastrukturnih radova, pre svega puteva, i zadužili Srbiju za dodatnih milijardu i 300 miliona evra.

Tokom zasedanja Slavica Đukić Dejanović izabrana je za ministarku prosvete Srbije.

Teme