BETA

U Tekerišu obeležena 109. godišnjica Cerske bitke

U Tekerišu obeležena 109. godišnjica Cerske bitke

U cersko selu Tekerišu kod Loznice danas je obeležena 109. godišnjice Cerske bitke u kojoj je u Prvom svetskom ratu Srpska vojska pobedile austrougarsku.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, saopštio je njegov kabinet, u govoru u Spomen-kompleksu “Cerska bitka” rekao je da je dužnost svakoga u Srbiji da se seća cerske pobede i da je na Ceru narod pokazao kako se brani otadžbina i voli sloboda.

“Odajemo poštu… i vojvodama Stepi Stepanoviću i Radomiru Putniku i potonjim vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću, ali ono što nikada ne smemo da zaboravimo… jeste da je ovu bitku i ovaj rat dobio srpski seljak, običan čovek, domaćin”, istakao je Selaković.

Selaković je istakao zadatak da se na vrhu Cera podigne memorijalni kompleks u čast junaka.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, okolnih gradova, ambasada, kao i udruženja koja neguju sećanje na oslobodilačke ratove Srbije.

Cerska bitka je, po istorjskim navodima prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, a vođena je od 15. do 24. avgusta 1914, dok je ukupna vojna akcija na Ceru trajala od 12. do 24. avgusta.