BETA

UN: Kriza s vodom u Iraku ugrožava i susede

UN: Kriza s vodom u Iraku ugrožava i susede


Životna sredina
| Izvor: Beta-AP
| 09.08.2023

|
access_time
20:15

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk upozorio je danas na konferenciji za novinare u Bagdadu posle četvorodnevne posete Iraku da bi kriza s vodom u toj zemlji mogla da utiče na druge u regionu.

Teška nestašica vode u Iraku zbog klimatskih promena i lošeg upravljanja vlasti, uništila je prinose pšenice i voća i dovela do pomora ribe i stoke.

Humanitarne organizacije su godinama upozoravale da bi suša i loše upravljanje mogli da milionima ljudi uskrate vode reka Eufrat i Tigar.

Basra, gde je ušće tih dveju reka je najteže pogođena nestašicom vode, a tamo su nekada plodna područja postala pustinja dok se sistemi za prečišćavanje vode zatvaraju zbog porasta saliniteta.

“U utorak je ministar vodnih resursa objavio da je nivo vode u Iraku najniži do sada”, rekao je Tirk. “Ono što se dešava ovde je prozor u budućnost koja sada dolazi i u druge delove sveta”.

Tirk je rekao da klimatska kriza u Iraku proizilazi iz “otrovne mešavine” globalnog zagrevanja, suše, lošeg upravljanja vodom, nasilja i “ekscesa naftne industrije”. On je govorio o decenijama isušivanja močvarnih područja na jugu zemlje, rekavši da bi obnova mogla biti teška, posebno u vreme porasta temperatura. On strahuje da će to pogoršati migraciju.

Tirk je održao sastanke sa iračkim vladinim i pravosudnim zvaničnicima, između ostalih sa premijerom Mohamedom Al-Sudanijem i predsednikom parlaamenta Mohamedom Al-Halbusijem. Razgovarali su o pitanjima ljudskih prava, uključujući smrtnu kaznu, prenatrpanost zatvora i potrebu za jačanjem institucija za zaštitu ljudskiih prava.

Teme