BETA

Varheji: Naredne godine ključne za reforme za pristupanje Srbije EU

Varheji: Naredne godine ključne za reforme za pristupanje Srbije EU


Politika
| Izvor: Beta
| 15.05.2024

|
access_time
14:55

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji je danas, na kraju trodnevne posete Srbiji, ukazao da su “naredne godine ključne za kompletiranje reformi za pristupanje (Srbije) EU”.

On je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da mu  je drago što je čuo da je “Skupština Srbije spremna da brzo radi na ključnim reformama” i da Plan rasta EU za Zapadni Balkan pomaže da se ubrza taj proces.  

Congratulated to Speaker of the 🇷🇸Parliament, @anabrnabic for her new appointment.

Thanked for facilitating cross -party dialogue in the electoral framework.

We aim for Cluster 3 opening.

Encouraging the Parl commitment implementing outstanding EU reforms incl media freedom. pic.twitter.com/3Mf1r75LFq

— Oliver Varhelyi (@OliverVarhelyi) May 15, 2024

Varheji je ocenio da je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić s kojom je danas razgovarao u Beogradu, omogućila “međustranački dijalog u izbornom okviru” i podsetio da je “cilj otvaranje Klastera 3 i podsticanje posvećenosti Skupštine sprovođenju reformi EU, među kojima je i slobodu medija”.

Ocenio je i da su bili “konstruktivni sastanci s vladajućom koalicijom i predstavnicima Skupštine Srbije”.

Kabinet predsednice Skupštine je saopštio da je ona na sastanku s Varhejijem izjavila da će se “i tokom ovog mandata zalagati za jačanje institucija i demokratskih principa u Srbiji”.

“Nastavićemo da radimo na reformama i posvetićemo najveću moguću pažnju usaglašavanju nacionalne regulative sa evropskim zakonima” – rekla je Brnabić koja je istakla da je punopravno članstvo u EU strateški prioritet Srbije i da će raditi na unapređenju parlamentarne saradnju u regionu.

Varheji je tokom posete razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije Milošem Vučevićem, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, Markom Đurićem i Ivicom Dačićem, posetio gradilipe Palate pravde u Novom Sadu, bio na otvaranju “Intermodalnog terminala” u Batajnici, kod Beograda.

Tokom posete Varheljija u Vladi Srbije je potpisan sporazum po kojem će EU pokloniti deset miliona evra za drugu fazu programa “Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji”. To će omogućiti da toplane u nekoliko gradova pređu na korišćenje biomase kao goriva što će doneti sigurno snabdevanje i zdraviju životnu sredinu.

Teme

Leave a Reply