BETA

Vatrogasci izgubili kontrolu nad velikim požarom kod Atine

Vatrogasci izgubili kontrolu nad velikim požarom kod Atine


Životna sredina
| Izvor: Beta-AFP
| 20.07.2023

|
access_time
23:30

Večernji vetar podstakao je veliki požar zapadno od glavnog grada Grčke zbog čega je večeras naređena evakuacija naselja dok se grčke vlasti spremaju za još vrelog vremena koje je donelo ogromne vrućine u južnu Evropu.

Vlasti su prolgasile da je veliki požar bio zauzdan tokom noći od srede na četvrtak, a vatrogasna služba je pojačala gašenje dodatnim avionima iz Francuske i Italije.

Međutim vatrogasci su večeras izgubili kontrolu nad požarom kada se pojačao vetar, rekli su zvaničnici vatrogasne službe.

Požar gori od utorka i već je izgoreo 35 kvadratnih kilometara šuma i žbunja, seoskih imanja i drugih poljoprivrednih površiina.

Neki meštani su se oglušili o naređenja za evakuaciju i pokušavaju da spasu domove. Hrisula Renieri (72) rekla je da su joj rođaci pomogli da pokuša da spase kuću kod primorskog Lutrakija, letovališta 81 kilometar zapadno od Atine, ali je požar prekinuo dotok vode u tu oblast.

“Sve je otišlo. Pretrpeli smo suviše štete”, rekla je Raniejri stojeći ispod crnog i savijenog plafona izgorele kuće.

Jaka vrućina na sredozemnom jugu Evrope stvorila je visok ili vrlo visok rizik od požara i u Španiji i Italiji.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će vatrogasna služba i civilna zaštita ostati u pripravnosti kako se novi toplotni talas bude kretao širom zemlje.

Vremenske prognoze predviđaju da bi temperature mogle da dostignu 45 stepeni Celzijusa u nedelju.

Micotakis je rekao da je jasno da teška situacija nije gotova i da se očekuje novi toplotni talas i to uz  moguće jačanje vetra, te je pozvao na apsolutnu pripravnost i spremnost narednih nekoliko dana.

Vanredno stanje proglašeno je danas na grčkom ostrvu Rodosu, gde su izdati nalozi za evakuaciju nekoliko planinskih oblasti.

Teme