BETA

Veliki požari i dalje po Grčkoj i kanarskom ostrvu Tenerifi

Veliki požari i dalje po Grčkoj i kanarskom ostrvu Tenerifi


Životna sredina
| Izvor: Beta-AP
| 21.08.2023

|
access_time
17:25

Veliki požari pustoše danas po Grčkoj i na Tenerifima, najvećem kanarskom ostrvu nadomak afričke obale, a teritorijalno u sastavu Španije.

Vruće, suvo i vetrovito vreme ometa napore stotina vatrogasaca koji se bore s požarima koji se danima ne stišavaju.

Zvaničnici Evropske unije smatraju da su klimatske promene krive za sve veću učestalost i intenzitet šumskih požara u Evropi, i napominju da je 2022. godina bila druga najgora po šteti od 2017. godine.

Vlasti Grčke su naredile evakuaciju dva sela u regionu Beotiji. 100 kilometara severozapadno od Atine, pošto je i tamo jutros izbio požar, a obalska straža stavila je u pripravnost dva patrolna čamca i nekoliko ribarskih i privatnih plovila za slučaj da se stanovništvo mora izvlačiti morem.

Po navodima vlasti, iz tora za ovce u oblasti koja se evakuiše, izvučeno je telo jednog čoveka, a mediji kažu da se on očigledno ugušio od dima dok je spasavao stoku.

Na severoistoku Grčke u blizini granice s Turskom, jak vetar je ponovo rasplamsao vatru na nekoliko frontova bitke s velikim požarom koja se treći dan vodi po šumama i usevima u blizini grada Aleksandrupolija.

Nekoliko kuća je izgorelo tokom vikenda, a evakuisano 13 sela. Više od 200 vatrogasaca, uz pomoć 17 “kanadera”, dobrovoljaca i oružanih snaga bori se s požarom, rekao je zamenik šefa vatrogasne službe Joanis Artopios.

Još dva sela su evakuisana na ostrvu Evija, u blizini Atine, gde 19 francuskih vatrogasaca pomaže u gašenju plamena, rekao je Artopios, napominjući da je u prethodna 24 sata širom Grčke izbilo 65 šumskih požara.

Kipar je poslao dva aviona za gašenje požara za borbu sa stihijom u Aleksandrupolisu, s četiri posade i osoblje za podršku sa zemlje.

Grčka svakog leta trpi razorne požare, a zvaničnici smatraju da klimatske promene pogoršavaju stanje.

Na španskim Kanarskim ostrvima, požar na Tenerifima za koji policija kaže da je podmetnut, bukti van kontrole već šesti dan, iako je izgledalo da je najgore prošlo.

Više od 12.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova, a izgorelo je oko 13.400 hektara borove šume i šikara.

Vršilac dužnosti premijera Španije Pedro Sančes rekao je da će područje požara biti proglašeno zonom katastrofe, što će ostrvu dati pravo na sredstva za pošumljavanje, a žiteljima pravo na nadoknadu štete od požara.

Regionalni predsednik Kanarskih ostrva Fernando Klavijo rekao je španskom radiju Kadenja SER da je “najgore prošlo”, dodajući da je u borbi stotina vatrogasaca postignut napredak.

Požar na severoistoku ostrva nije u blizini nijednog od glavnih turističkih područja ostrva.

Vatra je stigla nadomak 10 naseobina, ali do sada nije bilo povređenih ili zapaljenih kuća.

Teme