BETA

Vesić: Deonica autoputa Mira kod Merdara rađena u poluprofilu, druge deonice će biti puni profil

Vesić: Deonica autoputa Mira kod Merdara rađena u poluprofilu, druge deonice će biti puni profil


Ekonomija
| 28.07.2023

|
access_time
18:55

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je deonica od 5,5 kilometara na autoputu Niš-Merdare, koja je otvorena pre dva dana, “rađena u poluprofilu”, koji podrazumeva da se “gradi samo jedna traka”.

Vesić je za televiziju B92 rekao da je puštena u saobraćaj prva faza tog autoputa, od četiri faze sa ukupno 32 kilometra, a da će “ostale faze biti građene u punom profilu autoputa”.

Dodao je da će se na prvoj deonici tog autoputa, “Merošina-Merošina 1”, koja je za saobraćaj otvorena u sredu, “naknadno graditi puni profil”.

“To je direktna veza Srbije sa lukom Drač (u Albaniji) i to će biti jedan od naših najprometnijih autoputeva. Ovo je dobar početak ali će još godinama trajati gradnja”, kazao je Vesić.

Dan nakon što je deonica kod Merošine otvorena za saobraćaj, Stranka slobode i pravde (SSP) je saopštila da će “podneti krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog krađe 5,5 kilometara ‘Auto-puta Mira'”, kako ga je nazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
SSP je u saopštenju medijima navela da “autoput ima najmanje dve odvojene saobraćajne trake i vozila se kreću u dva smera, odvojena ostrvom u sredini”, a da su aktivisti te stranke utvrdili da na tih 5,5 kilometara autoputa “nedostaje cela jedna saobraćajna traka”.

Vesić: Zakonom o planiranju i izgradnji izlazimo iz komunizma

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je Zakon o planiranju i izgradnji, sa izmenama i dopunama koje su usvojene u Skupštini Srbije, “zakon koji je potpuno moderan, koji je ispunio sve direktive Evropske unije, predstavlja veću zaštitu građana i omogućiće da se brže izdaju građevinske dozvole”.
Vesić je za televiziju B92 rekao i da usvajanjem Zakona o planiranju i izgradnji Srbija “izlazi iz komunizma”.

On je kazao da su opozicione stranke koje se deklarišu da su za Evropsku uniju glasale protiv tog zakona “koji nas usklađuju sa direktivama EU”, zbog čega je izrazio sumnju u njihovu evropsku orijentaciju.

Vesić je rekao da je u vreme prethodne vlasti “od 2006. do 2009. godine konverzija bila besplatna”, jer su “izuzeli iz konverzije NIS koji je prodao Boris Tadić”, i da je “tako izgledalo da za nekog može, a za nekog ne može”.

Govoreći o promenama koje Zakon o planiranju i izgradnji donosi, Vesić je rekao da će “građani moći da se naplate (od investitora) ako bude štete” na zgradama prilikom novih gradnji u njihovoj blizini, kao i da je uvedeno da “svaka nova zgrada ima energetske pasoše”.

On je kazao i da po novom Zakonu tržni centar u Rajićevoj, odnosno Knez Mihailovoj ulici, “ne bi mogao ovako da izgleda, već bi morao da bude ambijentalan”.

Teme