BETA

Vesić: Srbija će na putevima imati najviše elektropunjača u regionu

Vesić: Srbija će na putevima imati najviše elektropunjača u regionu


Zelena Srbija
| Izvor: Beta
| 28.08.2023

|
access_time
14:00

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će Srbija na putevima imati najviše elektropunjača u regionu, jer je cilj da bude spremna za sve više električnih automobila.

“Bićemo zemlja sa najviše elektropunjača u regionu. Moramo putnu infrastrukturu da prilagodimo vremenu koje dolazi Moramo da imamo mrežu električnih punjača, kako bi strani vozači nastavili da biraju Srbiju, a ne da putuju preko Rumunije i Bugarske”, rekao je on za TV Prva.

Po njegovim rečima, tenderom za “zelene pumpe” omogućno da se na 20 postojećih stajališta postavi po između pet i 20 eletropunjača.

Ministar je podsetio da sada ima samo osam punjača duž autoputeva, da se postavlja još 10, većinom na naplatnim stanicama, a da će električnih punjača biti na većini od 26 naplatnih rampi koje se rekonstruišu.

Vesić je istakao i da je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno da u Srbiji svaka pumpa na auto-putu i brzim saobraćajnicama mora da postavi jedan brzi elektropunjač na svaka četiri mesta za točenje goriva.

Naglasio je da će njegovo ministarstvo predložiti da električna vozila, kao podsticaj da ih građani kupuju, plaćaju putarinu 13 procenata manje nego ostala vozila.

Teme