BETA

Vjosa Osmani: Suspenzija odluke o ukidanju viza za građane Kosova ubila bi dijalog

Vjosa Osmani: Suspenzija odluke o ukidanju viza za građane Kosova ubila bi dijalog


Kosovo
| 30.08.2023

|
access_time
14:05

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da bi odluka o suspenziji viza za građane Kosova od 1. januara 2024. ubila dijalog između Kosova i Srbije.

Ona je reagovala na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je 28. avgusta rekao da će njegova zemlja preispitati obaveze koje je preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za Kosovo i Srbiju, “ako se ponašaju odgovorno”.

“Rekla bih da je to način da se jednom zauvek ubije dijalog. Ako neko želi da prekine dijalog, onda neka preduzme takve mere, a to su kaznene mere prema narodu Kosova. Te mere nisu protiv nijednog lidera, nisu protiv politike, oni su protiv naroda Kosova”, kazala je ona prilikom posete spomeniku nestalih u Prištini.

Dodala je da bi to bila kazna bez presedana, koja bi bila velika nepravda za narod Kosova i što bi rezultiralo smrću dijaloga.

“Niko nema mandat da ide u Brisel, kada se kažnjava narod Kosova”, rekla je Osmani.

Kosovska predsednica je kazala da će 1. septembra biti spremno uputstvo za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, čim se stvore zakonski uslovi za održavanje izbora u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Izrazila je takođe očekivanje da će na sledećem sastanku na visokom nivou između Kosova i Srbije “Evropska unija utvrditi da su njeni zahtevi ispunjeni i da su ispunjeni svi uslovi za uklanjanje mera protiv Kosova koje su bile nepravedne”.

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak najavio je mogućnost da će se tokom septembra održati sastanak premijera Aljbina Kurtija i predsednika Aleksandra Vučića.

Teme