BETA

Vodovod:Akumulacija Gruža ugrožena bespravnom gradnjom i upotrebom veštačkog đubriva

Vodovod:Akumulacija Gruža ugrožena bespravnom gradnjom i upotrebom veštačkog đubriva


Životna sredina
| Izvor: Beta
| 02.08.2023

|
access_time
10:10

Bespravna gradnja na akumulaciji za vodosnabdevanje Gruža “cveta”, a državni inspekcijski organi ne rade svoj posao urkos prijavama, rekli su Beti u kragujevačkom javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija”.

“Situacija je potpuno van kontrole. Niko ne zabranjuje, niko ne zaustavlja bespravnu gradnju, ne kažnjava”, rekao je direktor “Vodovoda” Nebojša Jakovljević.

On je naveo da iako ima 200 izvršnih rešenja za rušenje bevnih objekata na samom jezeru ili u zoni sanitarne zaštite, a da do sada “ni jedan crep nije uklonjen i niču novi i sve veći objekti od po nekoliko stotina kvadrata”.

Jakovljević je naveo da je o problemima koje prouzrokluje bespravna gradnja upoznato nadležno ministarstvo , inspekcije Šumadijskog okruga, kao i nadležne u opštini Knić.

Objasnio je da gradjevinski inspektor u opštini Knić, na primer, nikada ne reaguje bez prijave “Vodovoda”, a kada je dobije samo donosi rešenje da je “u postupku”.

Jakovljević je upozorio da je krajnje vreme da se nadležni organi “uozbilje” kako bi se zaštitila akumulacija sa koje se pijaćom vodom snabdeva 200.000 potrošača centralne Srbije.

“Aktivnosti da se od akumulacije za vodosnabdevanje napravi turistička destinacija se, nažalost, ostvaruju. Mnogima je važnije da se ovde kupaju, sunčaju, pecaju i kradu ribu”, kazao je Jakovljević.

On je upozorio da je akumulacija Gruža “napadnuta” i veštačkim djubrivom koje se koristi na okolnom poljoprivrednom području, uprkos tome što je zabranjeno.

Jakovljević je potvrdio da su na akumulaciji vidljive posledica upotrebe hemikalija kao i bacanja otpada zbog velikog broja bespravnih objekata.

Istakao je da je jedna od posledica “cvetanje” algi, što je redovna pojava na akumulaciji poslednjih godina, na šta je pre nekoliko dana objavom na fejsbuku upozorilo i udruženje Ekomar iz Kragujevca.

“Za sada uspevamo da odgovarajućim tretmanom održavamo kvalitet pijaće vode koju proizvodimo na Gruži, ali ako se ovakav odnos prema akumulaciji nastavi, doći će vrema kada neće biti dovoljna ni naša prerada, a onda je to ozbiljan problem vodosnabdevanja”, kazao je Jakovljević.

On je rekao da se, nažalost, u Kragujevcu izgleda zaboravilo na vreme kada nije bilo dovoljno vode za piće, sve dok problem nije rešen sa akumulacijom Gruža kod Knića.

Stariji Kragujevčani pamte da su u vreme nestašice, vodu točili na raznim izvorištima, bunarima i česmama.

Teme