BETA

Vučević: Naoružavanje Kosova ne menja odnos snaga, ali menja stanje na terenu

Vučević: Naoružavanje Kosova ne menja odnos snaga, ali menja stanje na terenu


Kosovo
| 17.07.2023

|
access_time
19:50

BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je danas da naoružavanje Kosova od strane članica NATO alijanse u poslednjem periodu ne menja odnos snaga, ali menja “stanje na terenu”.

“To su već daleko ozbiljniji bezbednosni izazovi i rizici za našu državu. Mi apsolutno ne da razmišljamo, nego provodimo sve ono što bi bila kontramera, da bi Vojska Srbije mogla da odgovori na taj rizik. Kontramere u smislu zaustavljanja tih letelica (dronovi ‘barjaktar TB2’), što dejstvom određenih sistema, što elektronskim neutralisanjem”, rekao je Vučević za televiziju B92.

Ministar je ocenio da je nesporno da Kosovo u poslednje vreme “mnogo ozbiljnije” naoružavaju pojedine NATO članice, naglašavajući da to ne radi cela alijansa.

“Ne samo da vrše obuku, školovanje, usavršavanje njihovog oficirskog, podoficirskog i vojničkog kadra, nego sada rade i ozbiljnije isporuke naoružanja i vojne opreme, apsolutno kršeći Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, apsolutno radeći suprotno vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova”, rekao je Vučević.

Dodao je da je Kosovo dobilo pet turskih bespilotnih letelica, odnosno dronova “barjaktar TB2”, što je kako je naveo, oružje ofanzivnog karaktera, ali i protivoklopne i protivtenkovske sisteme “umtas”, takođe turske.

“To je moćnije od ‘džavelina’ koje su Ukrajinci dobijali protiv Rusa, na ukrajinskom ratištu. Dobili su minobacače 82 i 120 mm, sve sa minobacačkom municijom, dobili su bacače granata i još nešto što nije za potcenjivanje”, rekao je on.

Govoreći o izjavi premijera Kosova Aljbina Kurtija da je kosovska policija naslednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Vučević je kazao da su kosovske snage bezbednosti, koje prema njegovim rečima postoje suprotno međunarodno-javnim aktima, jesu naslednik OVK.

“U skladu sa sporazumima koje imaju sa određenim članicama NATO pakta, oni vrše transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske oružane snage ili čitajte – Vojsku Kosova. Čak su skratili taj rok sa 2027. na 2026. godinu, imaju predikciju da će još brže izvršiti transformaciju nečega što bi mi mogli nazvati teritorijalnom odbranom, sada već sa obrisima vojske”, kazao je Vučević.

Govoreći o zabrani izvoza vojne opreme i naoružanja proizvedenog u srpskoj namenskoj industriji u narednih 30 dana, kazao je da je to “logičan potez zbog svega što se dešava na Kosovu i Metohiji”.

Ministar je ponovo odbacio navode iz Belgije, da je Srbija kupila opremu za proizvodnju municije koju je kasnije prodavala Rusiji.

“Da mi smo kupovali tu opremu od Belgijanaca, ali je netačno da smo proizvodili nešto što smo prodavali Rusiji. Usput, 90 odsto toga što se pravi od municije u Srbiji, ide za američko tržište”, rekao je Vučević.

Naveo je da se ta lažna vest poklopila i sa sankcijama koje su SAD uvele direktoru Bezbednosno-informativne agencije Aleksandru Vulinu, zbog navodne umešanosti u trgovinu oružjem i drogom, ali i povezanosti sa Rusijom i naglasio da bi Srbija trebalo da sprovede istragu o tim tvrdnjama, kako zbog sebe, tako i zbog samog Vulina.

Teme