BETA

Vučić o Kosovu, Kini, UN i ‘mirisu slobode u svetu’

Vučić o Kosovu, Kini, UN i ‘mirisu slobode u svetu’


Politika
| Izvor: Beta
| 20.09.2023

|
access_time
20:25

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se intenzivno vode razgovori sa međunarodnim predstavnicima “zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini” i hapšenja trojice Srba.

Novinarima iz Srbije Vučić je u Njujorku, gde je radi zasedanja Generalne skupštine UN, rekao da je sada jasno da je premijer Kosova Aljbin Kurti, “posle pretnji da će Srbi da pate i plate”, krenuo u “širu operaciju etničkog čišćenja srpskog naroda sa Kosova i Metohije”.

“Jasno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju ponašanje Kurtija, više ne mogu da se kriju iza toga da su Srbi jednako krivi”, rekao je Vučić.

Izneo je da on i predstavnici Vlade Srbije koriste sva politička sredstva da zaštite interese srpskog naroda, da pozivaju svetske zvaničnike da reaguju, i da zato imaju mnogo sastanaka u Njujorku gde su ovih dana svetski lideri.

Rekao je da se dogovara njegov sastanak s potpredsednikom Kine Haom Žengom kada očekuje da će prvi put od “kineskih prijatelja” tražiti da mu kažu “da li Srbija može da ima širu podršku Kine”.

U skladu sa tim će doneti odluku o zahtevu za sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, a da bi mogla da se zakaže sednica, potrebno je da devet članica tog tela bude “na srpskoj strani”.

Odluku o zahtevu za tu hitnu sednicu će, kako je rekao, doneti posle razgovora u subotu i nedelju u Beogradu.

Vučić je rekao da će glavna tema njegovog govora u Opštoj debati na pošetku Godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN sutra, u četvrtak, biti “principi međunarodnog javnog prava i, naravno, Kosovo”.

“Svi se pozivaju na principe, a principi postoje ako ih usvajate i primenjujete u svakoj situaciji, a ne kad to vrama odgovara, a ako radite to, onda to nisu više principi, onda ih koristite u skladu sa svojim potrebama”, rekao je Vučić.

“Mi tražimo da se ono što tražite da se poštuje u Ukrajini, (trađite) da se poštuje i kod nas, a to je teritorijalni integritet Republike Srbije – ne zaboravite: Rezolucija 1244 je na snazi, Povelja UN je na snazi”, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, ako neko kaže da su suverenitet i teritorijalni integritet jedne zemlje najviši princip u međunarodnom javnom pravu, “kako onda može da ne vidi da se i danas kriši Povelja UN i Rezolucija 1244 koja govori da je Kosovo deo teritorije Srbije”.

Vučić je rekao da je stav Srbije da “razgovara sa svima, da sarađuje sa Rusima, Amerikancima, kineskim prijateljima, sa svima”, a da Srbija pritom “može da računa samo na sebe”.

Predsednik Srbije je izjavio da “mnogo nade polaže u razgovore sa kineskim prijateljima” i da će njegova poseta Kini 16. ili 17 oktobra “biti jedna od najvažniji poseta u istoriji Srbije u poslednjih 30 godina” iz mnogo razloga  – od ekonomskih do političkih.

Vučić je rekao da on, kao neko ko je više puta bio u UN, sada primećuje “kako se slobodarski pokreti šire u svetu i kako ljudi hoće da budu svoji na svome i neće da trpe pridike”. Po njegovim rečima, “oseća se miris slobode u svetu”.

“Pošto sam osetio miris slobode i sebi dajem za pravo da taj miris udišem punim plućima, nastaviću to da radim nadam se bez štete za Republiku Srbiju, kao što sam do sada radio”, rekao je Vučić.

Teme