BETA

Vučić: Sa drugom dekadom jula imamo 2,34 milijarde direktnih stranih investicija

Vučić: Sa drugom dekadom jula imamo 2,34 milijarde direktnih stranih investicija


Politika
| 29.07.2023

|
access_time
12:05

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa drugom dekadom jula, nivo stranih direktnih investicija dostigao 2,34 milijarde evra što je, kako je rekao, iznad nivoa “rekordne” 2022. godine.

Vučić je za televiziju Prva rekao i da se ulaganja u Vojsku Srbije (VS) mere “milijardama” evra što, kako je rekao, kroz budžet, što kroz direktne kupovine.

“Moramo biti spremni da čuvamo našu zemlju i zaštitimo je od bilo čijeg napada. Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo mir, potrebno je da uložimo još mnogo napora s naše strane jer nema ništa vrednije od mira. Zato prećutimo mnoga zlodela koja dolaze iz Prištine i reagujemo blago. To nije znak naše slabosti već naše ozbiljnosti i odgovornosti”, rekao je Vučić.

Ocenio je da danas “svi imaju razloga da poštuju srpsku vojsku” ali i da “niko nema razloga da je se plaši”.

“Radujem se što vidim da ne poštuju srpsku vojsku a ona je danas po vatrenoj moći 12 puta iznad onoga što smo imali pre 10 godina. Sve rezerve nafte i naftnih derivata su nam popunjene 100 odsto, rezerve hrane sam kao vrhovni komandant podigao na 100 odsto, obezbeđujemo nedostajuću municiju”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio i da bi eventualni napad na Srbiju, posebno iz vazduha, danas bilo “neuporedivo” teže izvesti nego 1999. godine.

“Moramo biti odvraćajući faktor, ko god bi napao Srbiju platio bi neuporedivo višu cenu nego 1999. godine. Mi sa NATO imamo profesionalan, korektan odnos ali druga je stvar politika”, kazao je Vučić.

On je rekao da je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o isporuci turskih bespilotnih letelica Kosovu i dodao da očekuje da Erdgan uskoro poseti Srbiju.

“To je sve protiv međunarodnog javnog prava, protiv Rezolucije 1244 (Saveta bezbednosti UN), to znaju ljudi u NATO. Turska je regionalna velesila, mi smo mali ali se držimo međunarodnog javnog prava i Ustava Srbije. Svako svoj posao, što bi rekao naš narod”, ocenio je Vučić.

Dodao je da nadležne službe analiziraju tekst nemačkog novinara Kita Klarenberga o navodnom planu Londona da izazove novi rat na Kosovu.

“Nisam siguran da je sve to tačno ali i da je sve netačno. Ne mislim da London u ovom trenutku ima razloge za sukob na Balkanu”, rekao je Vučić i najavio da će u narednim danima razgovarati sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Teme