BETA

Vučić: Sutra ujutru u Atini razgovaraću sa Zelenskim u četiri oka

Vučić: Sutra ujutru u Atini razgovaraću sa Zelenskim u četiri oka

Posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Vučić je rekao da je Zelenski tražio sastanak sa njim i da zbog njegovog dolaska u Atinu nisu unapred objavljeni detalji o učesnicima večerašnjeg skupa.

“Razgovaraću sa Zelenskim o svemu što se u poslednje vreme događalo oko Kosova, oko priznavanja i nepriznavanja Kosova, verujem da ćemo da imamo otvoren i dobar razgovor”, kazao je Vučić srpskim novinarima.

Vučić je rekao da će “pokušati da razgovara” sa Zelenskim i o izjavi šefa Spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta da Kijev treba da prizna Kosovo, rekavši da bi to bio “veliki udarac za Srbiju”.

On je takođe kritikovao izbor učesnika današnje neformalne večere, rekavši da je u pitanju “čudan neki format” i da “ne razume kako je pravljen”.

“Pozvano je pet zemalja sa Zapadnog Balkana, ali na koji način, neki zbog čudnih razloga nisu dobili poziv. A pozvana je Priština, iako Atina ne priznaje Kosovo, i čak će i (kosovski premijer) Aljbin Kurti imati bilateralni sastanak sa grčkim premijerom (Kirijakosom Micotakisom). Pozvani su Hrvati, Rumuni, Bugari, a interesantno da Mađari nisu”, kazao je Vučić.

Naveo je i da “zna” da će na neformalnoj večeri glavna tema biti srpsko neuvođenje sankcija Rusiji i dodao da je Srbija jedina zemlja učesnica skupa koja nije uvela kaznene mere Moskvi.

“Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, nadamo se da će i Ukrajina da poštuje teritorijalni integritet Srbije. Da li je Rusija prekršila međunarodno pravo napadom na Ukrajinu? Očigledno je. Ali kad je reč o uvođenju sankcija i o optužbama o tome ko je ad hominem počinio ratne zločine, ja u tome da učestvujem neću, dok ne budem video da je zemlja u užasno teškoj situaciji”, dodao je.

Vučić je kazao i da je danas u Atini sa Fon der Lajen imao “veoma dobre, ozbiljne i odgovorne razgovore koji nikada nisu sasvim laki”.

“Zamolio sam je da nam pomogne oko ubrzavanja izgradnje brze pruge Beograd-Niš, razgovarali smo i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti energetike i zelene energije i svim važnim političkim pitanjima. Govorili smo i o dijalogu Beograda i Prištine i očekujem u kratkom vremenskom periodu Miroslava Lajčaka u Beogradu. Naravno, odnos prema Rusiji je takođe bio jedna od tema na stolu”, rekao je Vučić.

Uz Vučića, Zelenskog, Kurtija, Micotakisa i Fon der Lajen, na neformalnoj večeri će biti i predsednici Crne Gore i Moldavije, premijeri Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Zbog bilateralnog spora sa Tiranom, oko novoizabranog predsednika opštine Himara Fredija Belerija, etničkog Grka koji je u pritvoru, Grčka nije pozvala na današnji skup premijera Albanije Edija Ramu, već predsednika te države Bajrama Begaja koji je odbio da dođe.