BETA

Vulkan na Aljasci izbacuje oblake pepela, piloti upozoreni

Vulkan na Aljasci izbacuje oblake pepela, piloti upozoreni


Zelena Srbija
| Izvor: Beta-AP
| 15.07.2023

|
access_time
23:45

Erupcija vulkana na Aleutskim ostrvima kod Aljaske je u vazduh izbacila ogromne oblake pepela, što je navelo Nacionalnu meteorološku službu SAD da izda upozorenje pilotima.

Vulkan Šišaldin (Shishaldin) počeo je da eruptira u utorak, 11. jula, kaže Opservatorija Aljaske za vulkane. Prelet američke Obalske straže potvrdio je da je istog dana izbila lava unutar kratera.

Značajna eksplozija u petak proizvela je oblak pepela koji je dostigao visinu iznad 12.000 metra vetar ga je odneo na jug iznad Tihog okeana. Druga manja eksplozija u petak izbacila je oblak pepela na visinu od 4.500 metara.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje pilotima zbog oblaka vulkanskog pepela koji je tvrd i oštar i koristi se kao industrijski abraziv, te taj kamen u prahu može izazvati oštećenje i gašenje mlaznog motora aviona.

Vulkan je 1.100 kilometra jugozapadno od Enkoridža, u blizini centra ostrva Unimak, najvećeg ostrva u Aleutima. Vulkan je simetričan konus prečnika 16 kilometara na dnu, a visok 2.857 metara i najviši je vrh Aleuta.

Šišaldin je jedan od najaktivnijih vulkana u Aleutskom vulkanskom luku. Većina erupcija je mala. Pri erupciji 1999. izbacio je stub pepela koji je dostigao 13.716 metara.

Taj vulkan naučnici prate pomoću seizmičkih i infrazvučnih senzora, satelitskih podataka, veb-kamera i infrazvučnih i gromobranskih mreža.

Teme