BETA

Zajedno: Vučić je dužan da pazi šta javno govori i da ne banalizuje nasilje

Zajedno: Vučić je dužan da pazi šta javno govori i da ne banalizuje nasilje

Stranka Zajedno je danas ukazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dužan da pazi šta izjavljuje i da ne opravdava, ne relativizuje i ne banalizuje nasilje, kao i da je dužan da osuđuje svaki njegov vid.

Povodom Vučićevih izjava Televiziji Pink o ženi koja je govorila na protestu “Srbija protiv nasilja”, stranka Zajedno je u saopštenju navela da je “ljudski i politički neodgovorno tako olako shvatati hrabrost i očaj” žene koja je morala da javno progovori i traži zaštitu, jer se, kako je rekla, plaši za sebe i svoju decu.

U saopštenju stoji da je nedopustivo da predsednik komentariše lične odluke građana, uključujući o braku, i da “na tome gradi svoje komentare i opravdava odsustvo svake brige države za građane”.

Ocenili su da je on dužan da, kao najviši državni zvaničnik, “pogleda oko sebe i vidi u vestima koliko često može da pročita da je još jedna žena ubijena od strane venčanih i nevenčanih partnera”.

Zajedno podseća da se u Srbiji ubistva žena od strane partnera najčešće dešavaju pošto prijave porodično nasilje, a nasilnici izdrže “neadekvatne kazne”.

“Jasno je da država ne želi da se posveti prevenciji femicida, a predsednik, prateći apsolutnu nezainteresovanost za ovo pitanje, pokušava da odbrani potčinjavanje žena”, ocenila je stranka.