BETA

Zeleno-levi front poziva građane da potpišu peticiju protiv proširenja ulica na Novom Beogradu

Zeleno-levi front poziva građane da potpišu peticiju protiv proširenja ulica na Novom Beogradu


Politika
| 07.10.2023

|
access_time
10:40

Zeleno-levi front Novi Beograd pozvao je građane da sutra potpišu peticije protiv proširenja ulica na Novom Beogradu.

Kako su naveli, peticije je moguće potpisati u nedelju od 10 do 12 časova na njihovim štandovima u Bloku 21 kod Maksija, kao i kod Fontane (Hala sportova).

U saopštenju te stranke navodi se da je gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić odlučio da se nekoliko ulica i bulevara na Novom Beogradu proširi uzimanjem prostora od zelenih ostrva i smanjivanjem prostora za pešake.

“Gradonačelnik u ostavci, Aleksandar Šapić, pored bespotrebnih i štetnih radova koji su u toku u Bulevaru Zorana Đinđića, najavljuje radove i u Milutina Milankovića, Pariske komune, Mihajla Pupina i Jurija Gagarina”, ocenio je Zeleno-levi front.

Odbornik Zeleno-levog fronta u Skupštini grada Beograda Dobrica Veselinović kazao je da je Bulevar Zorana Đinđića jedan od primera gde dodavanje još traka za motorni saobraćaj neće rešiti problem saobraćajnih gužvi, već uvećati broj automobila u tom delu Beograda i ocenio da će širenje ulica rešiti problem gužvi isto kao što bi “popuštanje kaiša rešilo problem viška kilograma”.

“Umesto rešavanja problema saobraćajnih gužvi kroz poboljšanje javnog prevoza, širenje šinskih sistema, kao i promocijom alternativnih vidova održive mobilnosti i pešačenja, vlast SNS-a i SPS-a kontinuirano donosi odluke štetne po građanke i građane Beograda”, rekao je Veselinović.

Koordinator grupe za saobraćaj Zeleno levog fronta Zoran Bukvić je ocenio da je rezultat proširivanja kapaciteta saobraćajnice za privatne automobile samo uvećanje broja onih koji tu saobraćajnicu koriste za automobilski saobraćaj, “što vodi ka tome da su gužve, buka i zagađenje još veći”, što, kako je kazao, posledično dovodi i do još većeg problema parkiranja.

“Na ovo bismo dodali i efekat toplotnih ostrva i uticaj preteranog zagrevanja grada tokom letnjih meseci, jer upravo zbog preteranog asfaltiranja imamo negativan efekat ne termalni komfor građana”, dodao je Bukvić.

Plan Zeleno-levog fronta “Od kuće do posla za 30 minuta” predviđa optimizaciju javnog prevoza kroz širenje mreže žutih traka za javni gradski prevoz, kako bi najveći broj Beograđana do željene destinacije mogao da stigne za najviše 30 minuta.

Teme