BETA

Zeleno levi front: Rušenje na Slaviji deo politike koja ceo Beograd pretvara u poligon za zaradu

Zeleno levi front: Rušenje na Slaviji deo politike koja ceo Beograd pretvara u poligon za zaradu

Stranka Zeleno levi front (Ne davimo Beograd) ocenila je danas da je rušenje zgrada između trga Slavija i parka Manjež deo politike investitorskog urbanizma koja ceo Beograd pretvara “u poligon za zaradu, bez ikakve brige o građanima koji u njemu treba da žive”.

“Ovo se sprovodi po već oprobanoj šemi za zaobilaženje očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa koju je naprednjački režim usavršio rušeći vredne istorijske objekte na Vračaru i Dorćolu”, navodi se u saopštenju Zeleno levog fronta.

Dodali su da Zavod za zaštitu spomenika Grada Beograda u decembru 2020. godine nije produžio zaštitu tom bloku zgrada, koji je do tada uživao zaštotu u okviru celine “Zapadni Vračar”.

“Nakon toga, vladajuća većina koju čine SNS i SPS u Skupštini Grada Beograda usvojila je u februaru 2022. godine plan koji je omogućio ovu devastaciju. Ovim odlukama naš grad ostaje bez nekoliko zgrada starih skoro ceo jedan vek, dok zgrada stare Gradske štedionice na uglu ulica Svetozara Markovića i Kralja Milana datira čak iz 19. vek”, navodi se u saopštenju.

Zeleno levi front navodi da se projektom “King’s Circle Residences” na tom mestu planira izgradnja kompleksa sa više od 200 stanova uz prateći komercijalno-poslovni sadržaj.

“Investitoru je zagarantovana zarada, a Beograđani i Beograđanke dobijaju još jedan zatvoreni kompleks u kojem ne mogu da priušte stan ni za dva života, koji im uz to ne pruža nijednu od javnih usluga koje im nedostaju (vrtići, škole, ambulante, biblioteke, mesne zajednice)”, dodaje se u saopštenju.

Sprovođenjem politike investitorskog urbanizma, prema njihovim rečima, dolazi se do “prekomerne neplanske gradnje fokusirane samo na zaradu investitora”, koja nepovratno uništava mnoge istorijske delove Beograda, drugih gradova u Srbiji, ali i prirodna područja poput Zlatibora, Kopaonka, Divčibara, Tare, Srebrnog jezera i drugih.

Zeleno levi front je saopštio da se, umesto toga, zalaže za izgradnju naselja koju će pratiti odgovarajuća infrastruktura, dovoljno zelenila, sa stanovima koje građani mogu da priušte, odnosno stvaranje zajednica koje njihovim stanovnicima “nisu samo mesta za prenoćište”, već im pružaju sve neophodne javne usluge za kvalitetan život, kao i mesta okupljanja, upoznavanja i saradnje.