BETA

Zeleno-levi front: SNS i SPS ne buše ispod zemlje, ali buše gradski budžet

Zeleno-levi front: SNS i SPS ne buše ispod zemlje, ali buše gradski budžet


Politika
| 22.09.2023

|
access_time
14:50

Zeleno-levi front danas je ukazao da dok se i ne nazire beogradski metro građani plaćaju “neopravdano” postojanje firme Beogradski metro i voz i sumnjive nabavke koje ona sprovodi.

“U poslednjih godinu dana, firma Beogradski metro i voz, potrošila je skoro 2,5 miliona evra na sumnjive javne nabavke, a pored toga godišnje se za plate zaposlenih u ovoj firmi troši više od 700.000 evra. Do sada jedino vidljivo što je uradilo ovo preduzeće, jeste deljenje karata za metro, iako čak ni prva stanica neće biti izgrađena u narednih pet godina, jer se poslednjim rebalansom u gradskoj Skupštini novac za ovaj projekat drastično smanjio”, navodi se u saopštenju stranke.

Po rečima šefa odborničke grupe Zeleno-levi front u Skupštini Beograda Dobrice Veselinovića,”sumnjive javne nabavke i astronomske plate preduzeća Beogradski metro i voz, pokazuju da SNS i SPS traže mesto za udomljavanje svojih kadrova, a ne za rešavanje problema građana”.

“Zato su ostavka ove gradske vlasti i izbori prvi korak da dobijemo konkretna rešenja i poboljšamo javni gradski prevoz, ulažemo u BG voz, u više žutih traka i prvenstvo javnog saobraćaja koje Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd godinama predlaže”, rekao je Veselinović.

U saopštenju je navedeno da su subvencije za gradski prevoz jedan od najvećih izdataka gradskog budžeta, “što je posledica lošeg upravljanja GSP-om, ali i drugim saobraćajnim preduzećima, koja služe samo za isisavanje novca građana, a ne dovode do bolje usluge”.

“Potrebno je da potpuno redefinišemo javni gradski saobraćaj. Da donosimo mere koje idu ka tome da se građani od kuće do posla kreću za 30 minuta, da poboljšamo saobraćajnu infrastrukturu i napravimo bezbedne biciklističke staze kao i da podstićemo održivije vidove prevoza. Za novac koji je utrošen na fantomske poslove Beogradskog metroa i voza smo sve te mere mogli da uradimo”, ocenio je gradski odbornik Dušan Pavlović.

Javna preduzeća u Beogradu, kako je istaknuto u saopštenju, “služe samo za udomljavanje partijskih kadrova aktuelne vlasti sa astornomskim platama a bez realnog poboljšanja kvaliteta života građana”.

Teme