BETA

‘Ziđin’ najavio prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu

‘Ziđin’ najavio prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu

Kompanija “Srbija Ziđin majning” (Serbia Zijin Mining) najavila je da će rudnik Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu, odnosno rudnik koji je potpuno ekološki.

Kompanija navodi da je cilj da se površina rudnika potpuno ozeleni i da to budu parkovi i bašte, kao i da se okna koja se više ne koriste zalivaju, odnosno napune smesom jalovine i cementa.

Veći deo, odnosno 90 odsto jalovine, koja ostaje kao nus proizvod nakon izvlačenja bakra, koristi se za pastu kojom se zalivaju okna rudnika.

Na taj način se sprečava uleganje tla i površina rudnika ostaje kao obradiva površina na kojoj je moguće saditi nisko i visoko rastinje, kazali su u menadžmentu rudnika.

Prema njihovim rečima, zagađenje je nulto jer se koriste najsavremenije tehnologije i mašine u rudarenje.

Iz “Ziđina” su kazali da će i u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti ekologiji i ozelenjavanju površina kopova, u šta će biti utrošene desetine miliona dolara.

Prema rečima generalnog direktora Jong Čen, želja kompanije je da rudnik Čukaru Peki postane primer u Evropi i svetu.

“Želja nam je da rudnik bude u formi parka i bašte. Da se svake godine menja jer će se saditi različite biljke i kulture”, rekao je Čen.

On je dodao da trenutno u menadžmentu radi 110 Kineza, ali da je tendencija da se tak broj smanjuje, a da se daje šansa ljudima iz Srbije.