BETA

Žiofre odbacio tvrdnje ruskog ambasadora da je pominjao pomoć za 80 miliona Ukrajinaca

Žiofre odbacio tvrdnje ruskog ambasadora da je pominjao pomoć za 80 miliona Ukrajinaca


Politika
| Izvor: Beta
| 01.09.2023

|
access_time
13:00

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas, u odgovoru ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku, da nije pominjao pomoć za 80, već za 18 miliona građana Ukrajine koji imaju direktnu potrebu za humanitarnom pomoći.

“Na tom događaju, kada je Srbija poslala 14 kamiona humanitarne pomoći Ukrajini, jasno sam rekao da skoro 18 miliona građana Ukrajine ima direktnu potrebu za humanitarnom pomoći. Ne 80 miliona. To se može čuti na snimku događaja. Ovo su veoma tužni podaci koji odražavaju tešku situaciju mnoge dece, žena i muškaraca”, naveo je Žiofre u izjavi agenciji Beta.

Žiofre je rekao da Rusi to “vrlo dobro znaju” jer su oni “izvor te bede izazvane njihovim agresorskim ratom”.

“Ukrajina se hrabro odupire invaziji i Evropska unija će nastaviti da stoji uz njih dokle god bude potrebno”, dodao je šef delegacije EU u Srbiji.

Pozivajući se na izveštaje pojedinih medija da je Žiofre izjavio da “skoro 80 miliona građana Ukrajine ima potrebu za pomoći”, ruski ambador u Srbiji Bocan-Harčenko je naveo da Zapad planira da ratuje sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca i da im nije stalo do stvarnog, mnogo manjeg broja stanovnika te zemlje.

Srbija je uputila 14 kamiona humanitarne pomoći Ukrajini a ispraćaju konvoja prisustvovali su Žiofre, premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador Ukrajine u Srbiji Volodomir Tolkač.

Teme