BETA

Aleksić: Ovo je sada frontalni sukob između Jeremića i mene

Aleksić: Ovo je sada frontalni sukob između Jeremića i mene


Politika
| 15.07.2023

|
access_time
20:00

Predsedništvo Narodne stranke je danas izabralo novi Izvršni odbor stranke i zamenilo dosadašnjeg predsednik tog tela Miroslava Aleksića, što je on ocenio kao “frontalni sukob” između predsednika stranke Vuka Jeremića i njega.

“Ovo što se danas desilo na Predsedništvu stranke mogu sada nazvati i frontalnim sukobom između Vuka Jeremića i mene, ja sam zgranut načinom na koje se ponelo rukovodstvo Narodne stranke i žao mi je zbog toga”, rekao je Aleksić za Televiziju N1.

Po njegovim rečima, način na koji je to uradilo rukovodstvo Narodne stranke “ne liči na jednu demokratsku stranku koja želi da bude drugačija od onoga što danas gledamo u Srbiji”.

Aleksić koji je i potpredsednik Narodne stranke, naveo je da on danas nije mogao da bude smenjen, jer to nije u nadležnosti Predsedništva stranke, navodeći da stranačka skupština bira i razrešava predsednika Izvršnog odbora.

“Predsednik stranke Vuk Jeremić je uradio nešto, najblaže rečeno, neuobičajeno. Mimo dnevnog reda razrešio je predsednika Pokrajinskog odbora za KiM Žarka Ristića, zatim Lazara Paunovića predsednika omladine, onda je kooptirao još četiri nova člana, i stavio je kao dopunu na dnevni red razrešenje predsednika Izvršnog odbora”, kazao je on.

Da bi se to dogodilo, prema njegovim rečima, potrebna je dvotrećinska većina, a samo u posebnim slučajevima to može da radi Predsedništvo.

Aleksić je naveo da se sve to dogodilo jer, kako tvrdi, dve trećine svih odbora podržavaju njegovu kandidaturu za predsednika stranke.

“To što ja sa članstvom i sa odborima imam komunikaciju je zato što putujem po Srbiji. Očigledno je njihova namera da se kontroliše taj proces izbora predsednika stranke, jer upravo Izvršni odbor ima mogućnost da određuje kvote, da raspuštaju odbore, postavljaju nove poverenike. Tako će pokušati jednim pravnim silovanjem stanačkih dokumenata da zloupotrebe tu funkciju i da na silu pokušaju da ljude koji bi podržali moju kandidaturu spreče da budu delegati”, ocenio je Aleksić.

Teme