BETA

Beogradska berza: Indeks Beleks15 porastao 0,9 odsto

Beogradska berza: Indeks Beleks15 porastao 0,9 odsto

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, na Beogradskoj berzi porastao je protekle nedelje 0,9 odsto, na 868,9 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet iznosio je svega 24,3 miliona dinara ili 0,2 miliona evra.

Najviše se trgovalo akcijama Dunav osiguranja, ukupne vrednosti 9,3 miliona dinara. Početkom sedmice akcije te osiguravajuće kompanije preskočile su nivo od 1.000 dinara, prvi put u poslednjih mesec i po dana, da bi sedmicu ipak zaključile tek u blagom plusu od 1,8 odsto, na 970 dinara.

Nedeljni maksimum cena te hartije je dostigla u protekli ponedeljak, 1.050 dinara, a zatim se kontinuirano smanjivala.

Cena akcije aerodroma “Nikola Tesla” porasla je 2,6 odsto, na 2.100 dinara što predstavlja istorijski najvišu vrednost.

Tržišna kapitalizacija te kompanije, koja narednih dvadesetak godina nadzire sprovođenje procesa koncesije i ubira koncesionu naknadu dostigla je 627 miliona evra.

Nakon što su prethodne sedmice padale na nivo od 700 dinara, akcije Naftne industrije Srbije su bil tražene po ceni od 710 dinara. Ukupan promet u trgovanju tom hartijom bio je svega 2,3 miliona dinara, pre svega usled nevelike ponude. Ta akcija je krajem nedelje skočila na 714 dinara.

Prioritetnim akcijama kompanije Filip Moris trgovalo se po nepromenjenoj ceni od 7.000 dinara, dok je veliki pad, ali sa malim prometom, imala akcija Jedinstva iz Sevojna, čija je cena pala 11 odsto, na 6.500 dinara.

Ta kompanija je ove godine, pomalo iznenađujuće smanjila dividendu, što je u proteklim sedmicama značajno smanjilo tražnju. Poslednji put na tom nivou cena akcije Jedinstva nalazila se u aprilu 2021. godine.