BETA

Brnabić u Tirani: Otvoreni Balkan i dalje nesmetano funkcioniše

Brnabić u Tirani: Otvoreni Balkan i dalje nesmetano funkcioniše


Politika
| 17.07.2023

|
access_time
21:00

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Tirani da inicijativa Otvoreni Balkan i dalje nesmetano funkcioniše i da će nastaviti da postoji.

Posle radnog ručka sa premijerima Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije, Edijem Ramom, Dritanom Abazovićem i Dimitrom Kovačevskim, i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, Brnabić je navela da su razgovarali o nastavku evropskih integracija Zapadnog Balkana i o predstojećem samitu Berlinskog procesa.

“Sa kolegama iz regiona razmenila sam utiske o efektima inicijative Otvoreni Balkan, koja i dalje funkcioniše nesmetano i donosi mnogostruku korist svim građanima članica ove inicijative”, navela je Brnabić na Instagramu.

Brnabić je posle sastanka rekla novinarima da je Albanija trenutno “potpuno fokusirana” na samit Berlinskog procesa u Tirani, ali da su razgovarali i o inicijativama u okviru Otvorenog Balkana “koje su prilično komplemetnartne sa Berlinskim procesom”.

Varheji je posle radnog ručka rekao da je EU posvećena brzom sprovođenju nove strategije rasta Zapadnog Balkana, koji je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila u maju.

“Premijer Albanije Edi Rama pozvao me je u Tiranu da razgovaramo o tome kako da ubrzamo ekonomsku i socijalnu integraciju zapadnobalkanske šestorke. Zajedno sa premijerima Albanije, Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore pričao sam i o Novoj strategiji rasta za Zapadni Balkan. Posvećeni smo brzom sprovođenju ovog plana konvergencije”, naveo je Varheji na Tviteru.

Na današnjem radnom ručku o odnosima EU i Zapadnog Balkana, u sklopu priprema za samit Berlinskog procesa 16. oktobra u Tirani, nisu bili ni predsedavajuća Veća ministara BiH Borjana Krišto ni kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je danas učestvovao na međunarodnom simpozijumu u Grčkoj, a Ramin kabinet nije dozvolio da ga zameni potpredsednik vlade Kosova Besnik Bisljimi. Kurti je ranije ovog meseca odbio da se sastane sa Ramom u Prištini, tokom njegove zapadnobalkanske turneje.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa, ranije poznata kao mini-Šengen, koju su pokrenulu lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, sa ciljem olakšavanja kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala između tri zemlje.

Teme