BETA

Jezgro malog kineskog nuklearnog reaktora prošlo fabrički test

Jezgro malog kineskog nuklearnog reaktora prošlo fabrički test


Tehnologija
| 17.07.2023

|
access_time
12:35

Osnovni modul prvog komercijalnog malog modularnog reaktora (SMR) na svetu prošlo je 13. jula fabrički test prihvatanja, označivši proboj u tehnološkoj inovaciji SMR-a u Kini.

Kako prenosi Sinhua, reaktor, takođe poznat kao Linglong Jedan, je višenamenski mali modularni vodeni reaktor pod pritiskom koji je sopstvenim snagama razvila Kineska nacionalna nuklearna korporacija.

Osnovni modul je ključna oprema Linglong Jedan, nezavisno dizajniran, razvijen i kupljen od strane Kineskog instituta za nuklearnu energiju.

Uključuje posude pod pritiskom, generatore pare i druge komponente.

Istraživači su napravili proboj u mnogim ključnim tehnologijama, omogućavajući osnovnom modulu da realizuje inženjerske aplikacije i glatko prođe konačno prihvatanje, rekao je Vu Ćiong, zvaničnik iz korporacije za petrohemiju i nuklearnu energiju Dalian (Nuclear Power Petrochemical Corporation) povezane sa Prvom grupom teške industrije.

Godišnja proizvodnja električne energije Linglong Jedan od 125 MWe dostizaće milijardu kWh nakon njegove izgradnje. Zadovoljila bi potrebe oko 526.000 domaćinstava. Takođe je projektovan za grejanje i hlađenje u gradu, proizvodnju industrijske pare i desalinizaciju morske vode.

Teme