BETA

Čadež: Belgijska multinacionalna kompanija, Jaga otvara pogon u Kragujevcu

Čadež: Belgijska multinacionalna kompanija, Jaga otvara pogon u Kragujevcu


Ekonomija
| 22.07.2023

|
access_time
15:20

Proizvođač grejnih i rashladnih uređaja, multinacionalna, visokotehnološka kompanija Jaga je prva od brojnih belgijskih firmi koje će svoju proizvodnju početi u industrijskom MIND parku u Kragujevcu, rekao je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je rekao da je Jaga jedna od najinovativnijih u oblasti u kojoj posluje, da ima proizvodnju u 35 zemalja, a u naučno-istraživčkom centru u Kragujevcu angažovaće i domaće inženjere.

“Investicija kompanije Jaga nije jedina, u Kragujevcu pravimo hab za proizvodne visokotehnološke belgijske i druge kompanije koje su prepoznale Srbiju kao mesto gde mogu da proizvode za ceo svet”, rekao je Čadež.

Dodao je da, zahvaljujući saradnji PKS i investicione grupe East West Valley uskoro se očekuju i drugi investitori.

On je istakao da su “belgijski prijatelj odlučili da u Kragujevcu naprave svoj ‘East West Valley'” koji će biti centar za proizvodnju kompanija iz Belgije koje su odlučile da premeste svoje proizvodnje iz drugih zemalja, ili da otvore nove proizvodnje.

“Naši belgijski prijatelji odlučili su se za kragujevački MIND park, jedan od najsavremenijih u Evropi, što pokazuje da je Srbija odlična invetsiciona destinacija i da nudi sve što je potrebno vrhunskim kompanijama da donesu najsavremenije tehnologije i znanje”, rekao je Čadež.

Dodao je da je saradnja PKS i investicione grupe “East West Valley” uspostavljena na inicijativu Aleksandra Davidovića počasnog konzula Srbije u Belgiji i od nedavno predstavnika PKS u toj zemlji.

Predsednik kompanije East West Valley, Herbert Huben rekao je da je njihov cilj da otvore centar za proizvodju u MIND parku u Kragujevcu, gde će belgijske kompanije moći da premeste svoju proizvodnju.

Investicija Jage će biti u dve faze, a početno ulaganje će iznositi 35 miliona evra.

“Energetska tranzicija u Evropi donosi velike prilike za Srbiju, a Jaga je svetski lider u inovacijama u sferi ekoloških rešenja”, rekao je izvršni direktor East West Valley Bart Kanini, kao i da Jaga planira da dovede još 10-15 malih i srednjih preduzeća.

Kanini je dodao da je njihov fokus takođe i na kompanijama iz Belgije i ostatka Evrope čija se proizvodnja trenutno nalazi u Aziji, a koje su se suočavale sa velikim problemima u transportu, pa žele da ih vrate u Evropu.

Iz East West Valley kažu da im Srbija odgovara zbog već postojeće infrastrukture u okviru MIND parka u Kragujevcu, kao i zbog ostvarene saradnje sa Univerzitetom iz Kragujevca.

Direktor Mind grupe koja posluje u tom tehnološkom parku Bratislav Milanović rekao je da je dolazak kompanije koja se bavi zaštitom životne sredine i klimatskim uslovima “veliki kompliment”.

On je dodao da MIND park pruža ponudu koja je vezana za ekologiju, nauku i istraživanja, a ne samo za masovno zapošljavanje i da ima 15 kompanija sa više od 5.000 zaposlenih.

Teme