BETA

Veoma teške posledice nevremena u Novom Sadu, poginuo dečak, materijalna šteta ogromna

Veoma teške posledice nevremena u Novom Sadu, poginuo dečak, materijalna šteta ogromna


Životna sredina
| Izvor: Beta
| 22.07.2023

|
access_time
14:05

Posledice olujnog nevremena koje je u petak uveče pogodilo Novi Sad, vidljive su na mnogim mestima u gradu i danas, a službe javnih komunalnih preduzeća su neprestano na terenu, gde uklanjaju brojno iščupano drveće, delove krovova, crepove, stubove, brojne uništene bilborde i sve ostalo što je sinoć uništeno tokom nevremena.

Meteorolozi za danas popodne i uveče najavljuju mogućnost novih oluja sa kišom i sa gradom.

U nevremenu je sinoć u naselju Nova Detelinara poginuo dečak od 11 godina, koga je udarila struja,a još uvek nije jasno da li je stradao od udara groma ili od strujnog udara.

Elektrodistribucija Novi Sad upozorila je da su u nevremenu pokidani provodnici, koji mogu biti opasni po život i apelovala na građane da prijave sve te slučajeve u kojima su pokidani provodnici.

“Moguće je da provodnici koji se nalaze na zemlji, rastinju ili objektima budu još uvek pod naponom i opasni po život”, naveli su u saopštenju.

Drvo je sinoć palo i na jednu trafiku u kojoj se u tom momentu nalazila i prodavačica, koju su uspeli da spasu vatrogasci.

I na jedno taksi vozilo palo je drvo, kada su dve osobe povređene. U vozilu je tada bilo i dvoje dece.

Pojedini stanovi u naselju Liman, u Fruškogorskoj ulici su uništeni, nakon što je nevreme odnelo deo krova, a oštećena je i obližnja zgrada Naučno-tehnološkog parka.

Snažna oluja je odnela deo krova sa solitera, koji je potom oštetio zgradu Naučno-tehnološkog parka, nakon čega je krov pao pored turbo kružnog toka.

I u drugim delovima gara leteli su pojedini krovovi sa zgrada, zatim sa Novosadskog sajma, a pao je i jedan građevinski kran.

Komšije su se organizovale kako bi sklonile nered koji je ostao posle oluje.

“Svi stanovi su ovakvi, nema ništa, ništa nam nije ostalo”, kaže čitateljka.

Danas je počeo sa radom kontakt centar Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo za prijavu štete nastale na drveću. Građani se mogu javiti na telefon 021/21-00-266, u periodu od 6 do 16 sati.

“Molimo građane da budu strpljivi i da ukoliko je moguće pošalju slike sa tačnom lokacijom na mejl odrzavanje@zelenilo.com”, naveli su u saopštenju za javnost.

Dodali su da će radnici Gradskog zelenila u narednim danima obići sve lokacije i po prioritetu rešavati nastale probleme.

Novi Sad je bio na meti slične oluje i u sredu uveče, a za sinoćn nevreme iz Gradskog zelenila su naveli da je bilo “drastično snažnije” od prethodnog.

“Šteta je ogromna i broj prijava je veliki. Na terenu imamo više od 100 ljudi sa mašinama. Prvo se oslobađaju saobraćajnice. Broj prijava menja se iz minuta u minut. Gde god se okrenete i pogledate prizori posle oluje su strašni, a posla na uklanjanju srušenih stabala i polomljenog granja je mnogo. Teško jeste, ali posao javnih službi jeste da osiguraju normalan život u gradu”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su zbog sanacije štete od orkanske oluje danas zatvoreni svi parkovi u Novom Sadu, jer je nevreme polomilo i iščupalo veliki broj stabala drveća u drvoredima i gradskim parkovima.

Parkovi će ostati zatvoreni za posetioce dok god se ne ukloni oboreno i polomljeno drveće, kao i grane koje vise sa drveća i mogu predstavljati opasnost za prolaznike.

Kupalište Štrand zatvoreno je za posetioce još od prvog nevremena u sredu, takođe zbog sanacije štete i iz razloga bezbednosti za posetioce.

U centru grada stradao je jedan od simbola NovoG Sada, stablo drveta koprivić, koje je bilo spomenik prirode i pod zaštitom prve kategorije.

Gradonačelnik Milan Đurić rekao je da je Gradsko zelenilo sačuvalo mladice ovog stabla, koje će biti posađene po gradu sa vidnim obeležjima da potiču baš od drveta koprivića iz centra.

Đurić je najavio da Novi Sad na jesen očekuje “velika akcija sadnje novog drveća i novih mladica”.

Zbog nestanka struje koji je izazvan snažnim nevremenom, sinoć je došlo do kratkog prekida u radu fabrike vode, ali je situacija u najkraćem roku stabilizovana, a snabdevanje vodom u Novom Sadu je danas redovno i kontinuirano.

Javno komunalno preduzeće Lisje iz Novog Sada, koje se stara o održavanju gradskih grobalja, da je došlo do različitih oštećenja na objektima, saobraćajnicama i kompleksu parkovskog zelenila gradskog groblja.

“Apelujemo na sve građane da odlože posetu groblju, ukoliko je to moguće, dok se ne raščisti polomljeno drveće i granje koje može dovesti do povrede, odnosno dok se ne omogući bezbedno kretanje stazama gradskog groblja”, navodi se u saopštenju.

Teme