BETA

Dojčinović (KRIK): Jezivo je ćutanje javnosti o obračunu vlasti s Milovanom Brkićem

Dojčinović (KRIK): Jezivo je ćutanje javnosti o obračunu vlasti s Milovanom Brkićem


Politika
| 05.08.2023

|
access_time
17:55

-FOTO: MEDIA CENTAR BEOGRAD

Glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović ocenio je danas da je jezivo ćutanje javnosti o, kako je rekao, obračunu vlasti s novinarom Milovanom Brkićem.

Dojčinović je saopštio da je vlast preko svog pravosuđa otišla tako daleko u obračunu s Brkićem, da će ga to možda koštati i života.

“Jezivo je koliko se o ovom slučaju ćuti i generalno nije tema. Brkić je uhapšen i osuđen ‘na pravdi Boga’, nakačeno mu je krivično delo koje nije počinio. Čak i da jeste, tretman koji je dobio je prebrutalan za te okolnosti. Umesto da ga puste da se brani sa slobode, neopravdano ga drže u pritvoru od dana hapšenja”, naveo je Dojčinović na Tviteru.

On je istakao da je držanje Brkića u pritvoru posebno dramatično zbog njegovog lošeg zdravlja.

“Teranjem neopravdane sile nad njim, pravosuđe ga polako vodi ka grobu. Ovo je jedan od brutalnijih slučajeva zloupotrebe pravosuđa u Srbiji do sad. Ali sudije su samo alat, ko to od moćnika zapravo želi da se reši Brkića?”, zapitao se novinar.

Dojčinović je naveo da se Brkić godinama žalio da je njegov najveći progonitelj jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji, kum predsednika Srbije Nikola Petrović.

“Petrović je već podneo desetine, možda stotinu tužbi protiv Brkića i ‘Tabloida’. Petrović je jako osvetoljubiv i uticajan. Ne prašta i uporan je da se obračuna s onima za koje smatra da mu smetaju. To razume svako ko se našao pod njegovim udarom, računajuci i nas iz KRIK-a”, naglasio je on.

Dojčinović smatra da je Brkić savršena meta za vlast.

Ko god je iz vlasti, dodao je, pritisnio taster pravosuđa da se krene na Brkića, znao je da će se od njega svi ograđivati i da se neće dići prašina.

“Mnogi tekstovi ‘Tabloida’ su bili nedopustivi sa stanovišta novinarskih standarda, objavljivao je najcrnje stvari o onima o kojima je pisao. U tektovima je optuživao ljude čak i za incest, pedofiliju. Razumem i neke od kolega koji ga sada ne žele podržati jer je i njih potkačio i o njima objavljivao najgore stvari. Medjutim, njegovi tekstovi ne menjaju činjenicu da je trenutno žrtva velike zloupotrebe pravosuđa”, smatra glavni urednik KRIK-a.

Dojčinović naglašava da Brkić nevin leži u zatvoru jer se zamerio moćnicima na vlasti.

“To je ono što je bitno u ovom slučaju i trebalo bi na kratko ostaviti po strani pisanja ‘Tabloida’. Ako ovo s Brkićem prođe, to će biti novi korak u brutalnosti vlasti. A kada se ta granica pređe i nova praksa napravi, naredni put može biti neko od profesionalnih novinara koji izveštavaju o korupciji i kriminalu u Srbiji – neko od nas. Zbog toga se treba uzdići iznad rasprave o pisanjima ‘Tabloida’ i posvetiti se više ovom slučaju”, poručio je Dojčinović.

Urednik Tabloida Milovan Brkić saopštio je danas, preko svojih advokata, da je izložen “torturi” lekara u Specijalnoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Brkić je u pisanoj izjavi naveo da upravnik te bolnice Dragoljub Paunović namerava da ga izoluje kako ne bi primao posete advokata.

Dodao je i da mu je Paunović zapretio da će ga ukoliko ne prekine štrajk glađu, prebaciti u samicu, gde će mu davati infuziju dok se ne onesvesti.

“Uz nasilje lekara mogu da živim još nedelju dana. Umirem u najtežim mukama”, naveo je on.

Novinar Milovan Brkić (67) nepravosnažno je osuđen 11. jula u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Brkić je uhapšen 8. maja nakon protesta “Srbija protiv nasilja”, a već više od mesec dana u pritvoru štrajkuje glađu.

Apelacioni sud je odbio žalbu advokata da se Brkiću ukine pritvor do pravosnažnosti presude.

Teme