BETA

DS: Država smanjuje takse zagađivačima vode za 1.000 puta

DS: Država smanjuje takse zagađivačima vode za 1.000 puta

Vlada Srbije je nedavno usvojila Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, a prema Nacrtu zakona zagađivačima koji ispuštaju prerađene otpadne vode, dinarski deo za obračunavanje formule po kojoj se izračunava taksa, smanjuje se sa 10 dinara na 0,01 dinar, dakle na iznos koji je umanjen za čak 1.000 puta, saopšteno je danas iz Demokratske stranke.

DS navodi da je po istom modelu umanjena i taksa za one koji u prirodu ispuštaju neprerađene otpadne vode, pa će umesto 25 dinara, za štetu koju nanose prirodi, plaćati taksu od 0,025 dinara.

“Posebno je zanimljivo obrazloženje za ovo drastično umanjivanje taksi: Država je zaključila da zbog ‘visokih naknada’ investitori/zagađivači trpe ekonomsku štetu. Dakle, predlogom najnovijeg Zakona stimulišemo zagađivače da ispuštaju otpadne vode u naše reke bez ikakvih sankcija i plaćanja taksi. Ovakav predlog verovatno ne postoji u Evropi”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da taksa za ispuštanje otpadnih voda, bez obzira na njen iznos, nije rešenje, i da je rešenje “da se mogu ispuštati samo prečišćene otpadne vode, koje ne sadrže toksične supstance”, kako je to regulisano u Zakonu o industrijskim otpadnim vodama u Nemačkoj, koji propisuje da se otpadne vode mogu ispuštati samo uzvodno od mesta uzimanja vode za industrijsku upotrebu.