BETA

Dveri: Zakon o planiranju i izgradnji je skandalozan, Super Hik zakon

Dveri: Zakon o planiranju i izgradnji je skandalozan, Super Hik zakon

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković izjavila je danas da sam pogled na novi Zakon o planiranju i izgradnji, o čijem usvajanju poslanici treba da se izjasne, a u kome se menja 95 članova od ukupno 225, pokazuje da će stanje urbanizma, planiranja i zaposedanja javnih površina u Srbiji i velikim gradovima “biti još gore nego sada”.

Milenković Kerković je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije za ovaj zakon rekla da je “skandalozan” i da je, prema liku iz komičnog stripa, “Super Hik zakon”, jer omogućava da “siromašni postanu još siromašniji a bogati još bogatiji”.

Ona je rekla i da nije slučajno što ga predlaže ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je, kako je navela, dok je bio zamenik gradonačelnika Beograda, bio simbol “urbicida”.

“Ovaj zakon omogućava investitorima koji su imali pravo korišćenja zemljista, da ga dobijaju besplatno kao pravo svojine. Ukidanje naknade za konverziju nije jedini problem ovog zakona. Veći problemi su u sferi planiranja i buduće izgradnje, koji će dovesti do jos većeg pustošenja zelenih površina, uništavanja indentiteta gradskog jezgra i kulturno – istorijskih celina”, rekla je Milenković Kerković.

Ona je rekla da su Dveri podnele više od 30 amandmana, jer se “radi o antiustavnom zakonu koji se protivi međunarodnim konvencijama i u menja postojeci Zakon o eksproprijaciji”.

Prema njenim rečima “ministar građevinarstva predlaže zakon kojim se ogromne površine zemljista i 5.000 lokacija praktično poklanja najbogatijima”, odnosno budućim investitorima.

Milenković Kerković je istakla da je Niš studija slučaja “organizovane urbanističke pljačke”, navodeći kao primer da je “kompanija sa Karićevim kapitalom sa Kipra ‘Tesla park’ uspela da u sprezi sa lokalnom vlašću izmeni urbanistički plan i da javnu površinu mešovite namene i 3.5 hektara šume pretvori u građevinskog zemljite”.

Poslanica Dveri Radmila Vasić je pozvala kolege poslanike da ne glasaju za predloge izmena zakona na današnjoj sednici, i da se “vrate svojoj funkciji da kontrolišu Vladu, i da ne prihvataju sve što Vlada donese”.

Vasić je kazala da Dveri traže povlačenje iz procedure izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, i Zakona o stanovima za pripadnike službi bezbednosti, po kojima se ukida osnovna cena od 500 evra po kvadratu za kupovinu stanova i “koštaće ne zna se koliko”.

Ona je rekla i da su Dveri “protiv katastrofalnih kredita i zajmova”, navodeći da će poslanici glasati za predlog o zaduživanju od 1,3 milijarde evra, u odnosu na 35,5 milijardi evra, “koliko smo već zaduženi”.