BETA

Energetska zadruga Elektropionir organizuje kurs ‘Solartehnika narodu’

Energetska zadruga Elektropionir organizuje kurs ‘Solartehnika narodu’


Izvori
| Izvor: Beta
| 29.09.2023

|
access_time
15:45

Energetska zadruga Elektropionir organizovaće u oktobru kurs o proizvodnji energije iz solarnih panela, povodom puštanja u rad prvih zadružnih elektrana u Srbiji na Staroj planini.

Šesto, specijalno izdanje kursa biće održano od 6. do 8. oktobra u Pirotu i staroplaninskim selima Dojkinci i Temska, a učešće je besplatno i otvoreno za sve.

Kurs “Solartehnika narodu” je namenjen svim građanima i građankama koji su zainteresovani za mogućnosti proizvodnje energije iz solarnih panela, kako kroz zadrugu, tako i samostalno, na krovovima svojih domaćinstava.

“Na ovaj način, Elektropionir želi da dodatno podstakne i osnaži uključivanje običnih ljudi u pozitivne energetske promene”, saopštilo je to udruženje.

U petak, 6. oktobra, u zgradi Gradske uprave u Pirotu, polaznici kursa će se upoznati sa konceptom energetske zadruge, radom Energetske zadruge Elektropionir i načinima na koje građani mogu aktivno da se uključe u proizvodnju energije kroz zadružne načine ulaganja.

O mogućnostima za realizaciju zajedničkih projekata sa lokalnom samoupravom i korišćenju javnih objekata za proizvodnju građanske energije, govoriće energetski menadžer Pirota Bojan Ivković.

Nenad Maričić, jedan od prvih kupaca-proizvođača u Srbiji, govoriće o ostvarenim i očekivanim promenama u ovoj oblasti, a Andrija Petrušić, stručnjak iz oblasti solarne energije, osvrnuće se na tehnički, proceduralni i finansijski aspekt instalacije solarnih elektrana.

Članovi Elektropionira će u subotu i nedelju, 6. i 7. oktbora sa meštanima sela Dojkinci, Temska i okolnih sela govoriti o značaju uspešnog projekta Solarna Stara, kojim su uz pomoć donacija građana prikupljena sredstva i izgrađene dve zadružne elektrane snage od po 5 kW, čiji će godišnji prihod ići u korist lokalne zajednice.

Učesnici će takođe moći da dobiju pomoć oko pravilnog određivanja veličine svoje solarne elektrane, na osnovu sopstvene potrošnje i položaja krova.

Kurs “Solartehnika narodu” do sada je pohađalo gotovo 250 učesnika iz cele Srbije.

Teme